Bromerte flammehemmere er stoffer som er tilsatt plast for å gjøre dem mindre brannfarlige ved å øke plastens tenntemperatur. I dag representerer ikke bromerte flammehemmere i mat noen helserisiko, da mengden er svært liten.

Konsentrasjonen av bromerte flammehemmere i fisk fra Mjøsa var blant de høyeste som er rapportert internasjonalt. Hvorfor det var så høye nivåer i storørreten fra Mjøsa, er ikke kjent. Den mest sannsynlige forklaringen er lokale kilder kombinert med kraftig oppkonsentrering av stoffene på toppen av næringskjeden fordi Mjøsa har en lang og spesiell næringskjede. Bromerte flammehemmere er også funnet i isbjørn og polarmåke i Arktis.

Alle produkter som inneholder mer enn 0,25 prosent bromerte flammehemmere, skal behandles som farlig avfall. For å redusere bruken av dem, blir de i dag erstattet med mer miljøvennlige stoffer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.