Bromerte flammehemmere, en gruppebetegnelse på miljøgifter som brukes som brannhemmere i mange plaststoffer. Kjemikaliene virker brannhemmende siden de øker stoffenes tenntemperatur. De mest utbredte brannhemmere er bromerte kjemikalier. De brukes særlig i elektrisk og elektronisk utstyr, maling, bildeler, syntetiske tekstiler og møbler, bygningsmaterialer og emballasje.

Konsentrasjonen av bromerte flammehemmere i fisk fra Mjøsa er blant de høyeste som er rapportert internasjonalt. Hvorfor det er så høye nivåer i storørreten fra Mjøsa, er ikke kjent. Den mest sannsynlige forklaringen er lokale kilder kombinert med kraftig oppkonsentrering av stoffene på toppen av næringskjeden fordi Mjøsa har en lang og spesiell næringskjede. Bromerte flammehemmere er nå også funnet i isbjørn og polarmåke i Arktis. Dagens kunnskap tyder på at eksponering av bromerte flammehemmere via mat ikke representerer noen helserisiko.

Den eneste sikre metoden for å hindre miljøutslipp av bromerte flammehemmere er å fase dem ut av produktene (fjerne, erstatte med mer miljøvennlige stoffer). Alle produkter som inneholder mer enn 0,25 % bromerte flammehemmere, skal behandles som farlig avfall. Myndighetene har satt i gang overvåkingsprogrammer for å følge utviklingen av konsentrasjonen av bromerte flammehemmere.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.