Peritoneum

Buken. Lengdesnitt gjennom bukhulen og dens organer. Peritoneum (bukhinnen) er her blåfarget.

Av /KF-arkiv ※.
buken

Buken. Frontalsnitt gjennom bukhulen og dens organer

Av /KF-arkiv ※.

Bukhinnen, peritoneum, er en tynn, fuktig hinne som kler hele bukhulens overflate. Til sammen har bukhinnen en overflate på om lag to kvadratmeter.

Faktaboks

Uttale
peritonˈeum
Etymologi
av peri- og gresk teinein, ‘strekke’
Også kjent som
bukhinne

Beliggenhet

Man skiller mellom peritoneum parietale, som kler innsiden (veggen) i buk- og bekkenrommet, og peritoneum viscerale, som kler organene i dette rommet.

Noen organer, som for eksempel leveren, milten, tykktarmens tversgående del og krøstarmen, er helt omgitt av bukhinne og betegnes som intraperitonealt beliggende organer. Andre organer, som for eksempel nyrene, bukspyttkjertelen, tolvfingertarmen, det meste av tykktarmens opp- og nedstigende del, har en retroperitoneal beliggenhet. Dette vil si at de ligger bak bukhinnen og blir ikke, eller bare delvis, kledd av den.

Struktur

Bukhinnen er en serøs hinne, som vil si at den tillater vevsvæske å trenge gjennom, og kan derfor utskille eller oppta stoffer i bukhulen, noe som har betydning ved peritoneal dialyse.

Mikroskopisk er bukhinnen dannet av flate celler med mikrovilli (tynne sylindriske utløpere) på overflaten, noe som blant annet øker cellenes overflate.

Den parietale delen av bukhinnen innerveres av mellomribbeinnervene (nervi intercostales) og nerver fra lumbalnervefletningen (nervus iliohypogastricus og nervus ilioinguinalis), og er meget smerteømfintlig. Den viscerale delen innerveres av autonome innvollsnerver (nerver som virker uavhengig av bevisstheten), og gir langt mindre smertefølelse.

Funksjon

Den fuktige og nerverike bukhinnen gjør at bukorganene kan gli friksjonsløst mot hverandre, samtidig som sykelige tilstander «varsles» ved smertefølelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg