Celleprøve
Celleprøven tas fra mormunnen, nå oftest ved å rotere med en plastbørste i og rundt mormunnen. Plastbørsten skylles av i et beger med væske som sendes til laboratoriet for undersøkelse.
Av /Shutterstock.

Celleprøve er en mikroskopisk undersøkelse av celler fra slimhinnen i livmorhalsen for å påvise begynnende utvikling av livmorhalskreft.

Faktaboks

Uttale
cervixcytologˈi
Etymologi

engelsk Pap smear

Også kjent som
cervixcytologi, livmorhalskreftprøve

Prøven går ut på at celler fra livmorhalsen hentes ut med en spesiell børste som skylles ut i et beger med væske og sendes til laboratoriet for undersøkelse. En trespatel og en vattpinne kan også brukes til å hente ut celler. Pinnen med cellene strykes ut på et objektglass. Cellene undersøkes i mikroskop på et patologisk-anatomisk laboratorium. Prøven tas uten bedøvelse og er uten ubehag for kvinnen.

Prøven kalles også Papanicolaou-test eller Pap-smear på engelsk. Den har fått sitt navn etter gresk-amerikaneren George Papanicolaou (1883–1962), som innførte prøven i 1928.

Screeningprogram

Norge, i likhet med mange andre land, har et screeningprogram for å oppdage livmorhalskreft tidlig. Kvinner mellom 25 og 69 år har vært innbudt til å ta celleprøve hvert tredje år.

Fra 1. juli 2023 er screeningprogrammet endret. Det blir primært tatt en HPV-test fra livmorhalsen. Hvis den er negativ, er det ikke nødvendig med ny test før om fem år. Hvis den er positiv, blir det tatt celleprøve. Videre oppfølging er avhengig av hva som blir funnet på celleprøven.

Programmet administreres av Kreftregisteret. Undersøkelser av kvinner uten symptomer i tillegg til programmet er unødvendig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg