Commotio cordis er et kraftig slag mot brystet, som rammer hjertet i en kort fase rett før utpumpingen er ferdig, og kan utløse hovedkammerflimmer (VF) uten at hjertemuskelen er påført noen påviselig skade. På norsk kan commotio cordis kalles hjerterystelse, som en parallell til hjernerystelse. Rystelsen resulterer i plutselig hjertestans og rammer helst unge mannlige idrettsutøvere. Umiddelbar start av hjerte-lunge-redning (HLR) med snarlig «sjokking» av hjertet (defibrillering) er livreddende. Hendelsen er heldigvis svært sjelden.

Faktaboks

Uttale

Com’motio cor’dis. commotio: kraftig bevegelse, rystelse (latin), cordis: hjertet (latin).

Etymologi

commotio: kraftig bevegelse, rystelse (latin), cordis: hjertet (latin).

Spesialitet
hjertesykdommer
Arvegang
ingen

Forekomst

Plutselig hjertestans hos unge under 35 år er sjelden, om enn litt hyppigere hos idrettsutøvere. De aller fleste tilfellene av plutselig uventet hjertedød hos unge skyldes underliggende hjertesykdom, men det er anslått at rundt 7 prosent hos unge veltrente skyldes commotio cordis, og 95 prosent av dem er menn. De fleste tilfellene oppstår i aldersgruppen 8–18 år, hvor brystveggen er relativt tynn og mer sårbar for støt. Gjennomsnittsalderen for registrerte tilfeller er 15 år, og få var eldre enn 20. I over halvparten av tilfellene var sporten de drev med baseball.

I perioden 2002–2022 var det 35 tilfeller av plutselig hjertestans blant europeiske profesjonelle fotballspillere under trening eller kamp, men bare ett tilfelle kan med rimelig sikkerhet skyldes dunk i brystet.

Årsaker

Et støt eller dunk som treffer brystkassen i hjertets sårbare fase i starten på T-bølgen, kan utløse ventrikkelflimmer.
.

Tilstanden oppstår når et slag treffer brystet i en kritisk periode av hjertets elektriske syklus, ofte i løpet av et sårbart lite tidsvindu på rundt 20 millisekunder under gjenoppladningen (repolariseringen) av hjertemuskelen (T-bølgen i EKG). Da er hjertet spesielt følsomt for ytre mekaniske påvirkninger. Typiske scenarioer er slag fra sportsutstyr som baller og pucker (baseball, ishockey, fotball), men kan også oppstå ved andre uhell der brystet utsettes for et kraftig dunk.

Ved slag mot brystveggen strekkes hjertecellene lokalt, og det kan utløse et ekstraslag som i det sårbare tidsvinduet kan utløse ventrikkelflimmer. I noen tilfeller kommer en rask rytme fra hovedkamrene (ventrikkeltakykardi), som sender litt blod ut i pulsårene og utsetter bevissthetstapet, men så går arytmien over i ventrikkelflimmer.

Symptomer og funn

Ved commotio cordis skjer det plutselig kollaps med bevisstløshet umiddelbart etter et slag mot brystkassen. Hvis ikke hjerte-lunge-redning startes umiddelbart, og man raskt får defibrillert hjertet, dør pasienten.

Diagnostikk

Diagnosen commotio cordis er en utelukkelsesdiagnose: det må være et dunk i brystet fulgt av kollaps og behov for hjerte-lunge-redning (HLR) og defibrillering. En hjertestarter kan eventuelt ha registrert hjerterytmen (ventrikkelflimmer). Etterpå skal man ikke kunne finne noen underliggende sykdom som kan forklare eller disponere for hendelsen.

Ved commotio cordis finner man altså ingen feil eller skader på hjertet etterpå, verken anatomisk eller i hjertets ledningssystem. Undersøkelsesprogrammet er omfattende, og behandlingsopplegget videre styres av det man finner ut.

Forebygging

Forebygging av commotio cordis tar sikte på å redusere risikoen for brystskader i sportsmiljøene ved bruk av beskyttelsesutstyr som brystskjold i kontaktidretter som baseball, lacrosse og hockey. Dessverre beskytter verneutstyret ennå ikke godt nok mot commotio cordis.

Derimot er sjansen for overlevelse nå økt til 60–70 prosent takket være opplæring av trenere, spillere og førstehjelpspersonell om korrekt håndtering av slike hendelser, og utplassering av lett tilgjengelige hjertestartere ved idrettsarrangementer.

Behandling

Umiddelbar behandling av commotio cordis er kritisk for overlevelse. HLR må startes umiddelbart for å opprettholde blodsirkulasjon og oksygentilførsel til vitale organer. Bruk av en hjertestarter (defibrillator) er avgjørende, og kan gjenopprette normal hjerterytme dersom den brukes raskt. Tidlig defibrillering er sterkt korrelert med overlevelse.

Prognose

Når HLR startes umiddelbart og man raskt får defibrillert, er overlevelse regelen, og faren for hjerneskade er liten. Men tiden er knapp, og hvert sekunds forsinkelse øker risikoen for varig mén og død. Hvis man etter grundige hjerteundersøkelser ikke finner noe galt, er prognosen god, og man kan vurdere å avstå fra videre behandling. Men ved mistenkt eller bekreftet underliggende hjertesykdom, vil pasienten få tilbud om innoperert hjertestarter (ICD).

Historikk

I kinesiske legender om kampsport omtales «Dim Mak» eller «the touch of death», hvor et riktig plassert, men ikke så kraftig slag kunne drepe motstanderen momentant (commotio cordis?) eller langsomt over tid (mytologi eller voodoo?). I 1707 beskrev pavens livlege, Giovanni Maria Lancisi (1654–1720), commotio cordis i sin bok De Subitaneis Mortibus. Forskning på commotio cordis har økt de siste tiårene, spesielt etter at flere profilerte tilfeller i sport har fått oppmerksomhet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg