Cyklamat, betegnelse som brukes om natrium og kalsiumsalter av cyklaminsyre, kjemiske forbindelser som hører til gruppen kunstige søtningsstoffer. Natrium-cyklamat, som smaker omtrent 30 ganger søtere enn sukker, ble oppdaget i 1937. Cyklamater var mye brukt tidligere, men bruken er redusert etter at det fra slutten av 1960-årene kom undersøkelser som tydet på at langvarig bruk av cyklamat i meget høy konsentrasjon hos rotter kunne øke risikoen for blærekreft. Cyklamat er også vurdert med tanke på risiko for innvirkning på fosterutviklingen. Verken fosterskade eller økt forekomst av blærekreft er så langt bekreftet i undersøkelser på mennesker ved de mengder av søtningsstoff som har vært brukt hittil.

Bruken har utviklet seg forskjellig i forskjellige land. I USA var bruken før 1970 tillatt uten begrensninger for alle matvarer. Særlig populært er det i kalorifattige, sukkerfrie matvarer og leskedrikker og viktig i produkter for diabetikere. Det er nå restriksjoner på bruken både i USA og i Vest-Europa. Det er vanskelig å erstatte cyklamat helt i alle sammenhenger, ettersom alternative søtningsmidler har bismak eller lignende bivirkninger som cyklamat. For å redusere mengden av de enkelte søtningsmidler blir de gjerne brukt i kombinasjon. Når det gjelder tilsetning av cyklamat til næringsmidler for diabetikere og i kalorifattige produkter for øvrig, må helsemyndighetene avveie de fordeler som er med lavt sukkerforbruk opp mot en mulig liten risiko for bivirkninger. Det er uansett viktig å være oppmerksom på at mengden tilsetningsstoffer bør begrenses. Det er fortsatt usikkerhet omkring mulige bivirkninger, selv om det ikke er bekreftet at cyklamat kan gi fosterskader eller blærekreft hos mennesker.

Foreslå endring

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.