dekstriner
Molekylmodell av α-syklodekstrin, et dekstrin. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Røde kuler står for oksygenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
dekstriner
Lisens: CC BY SA 3.0
dekstriner
Strukturformel for α-syklodekstrin, et dekstrin
dekstriner
Lisens: CC BY SA 3.0

Dekstriner er en type karbohydrater som oppstår når stivelse brytes delvis ned ved reaksjon med syrer eller enzymer. Dekstriner er amorfe og løselige i vann.

Faktaboks

Uttale
dekstrˈiner
Etymologi
av latin ‘høyre’

Ved steking av brød omdannes en del av stivelsen i melet til dekstriner, særlig i skorpen. Dekstriner brukes til klebemiddel og appretur.

Schardingerdekstriner er krystallinske stoffer som dannes ved bakteriell nedbryting av stivelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg