Dobbel-/trippeltest for Downs syndrom er tester som brukes for å påvise eller utelukke Downs syndrom, eventuelt trisomi 13 eller 18 i svangerskapet. Testene er ikke-invasive og adskiller seg fra for eksempel fostervannsprøve ved at de ikke utsetter fosteret for noen abortfare. De utføres i en mindre blodprøve og gjenspeiler forhold hos fosteret.

Dobbelttesten (også kalt duotest) utføres tidlig i svangerskapet, eventuelt sammen med tidlig ultralyd (9.–13. svangerskapsuke) og måler PAPP-A (pregnancy-associated plasma proteine A) og fritt beta-hCG (morkakehormonet choriongonadotropin).

Trippeltesten utføres senere i svangerskapet – omkring tidspunktet for vanlig svangerskapsultralyd i 17.–18. svangerskapsuke og omfatter alfa-føtoprotein, østriol og beta-hCG.

Ved dobbel-/trippeltest alene kan man oppdage omkring 70 % av alle fostre med trisomi 21 (Downs syndrom), 13 og 18; langt de fleste har trisomi 21. Suppleres dobbeltesten med måling av nakkeoppklaringen på samme tidspunkt, vil for de fleste den såkalte aldersbetingede risiko for Downs syndrom kunne reduseres så langt at fostervannsprøve kan unngås.

I Norge er nå (2006) testen bare innført for dem som ellers vil kunne be om fosterdiagnostikk, men i utlandet tilbys den til flere. Økt bruk av ikke-invasive tester i svangerskapet på bekostning av fostervannsprøve vil redusere antallet ufrivillige aborter (abortrisko ved fostervannsprøve anslås til 0,5 %).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.