drag

Artikkelstart

Drag blir som regel definert som et midlertidig skifte av kjønnsuttrykk, det vil si å opptre som et annet kjønn fortrinnsvis ved sceneopptreden. Ordets opprinnelse er noe uklar, men man mener at det kommer fra den tiden da man brukte lange kjoler som slepte langs bakken (drag betyr slepe).

Ved drag-opptreden benytter man ytre effekter i begge retninger mellom de to kjønnsmajoritetene, kvinner og menn. Man snakker derfor om «Drag-kings» og «Drag Queens». Dette innebærer vanligvis å ikle seg en rollefigur hvor satire, ironi, utfordrende seksuell oppførsel og frekkhet er viktige ingredienser.

Drag er ikke det samme som transvestisme. Dette fordi omkledningsprosessen for en som kler seg i «drag» ikke nødvendigvis er avgjørende for følelsen av å være en hel person, eller å uttrykke sin kjønnsidentitet, men her kan det også være glidende overganger. For en del dreier det seg om en viktig side ved deres identitet. Å spille en rolle for et publikum som rent lønnet arbeid kan være drivkraften bak «draging».

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • «Blandade känslor – bisexuella kvinnors praktik og politik»: Malena Gustavson, 2006

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg