Efflorescenser

En oversikt over primære efflorescenser.

Efflorescenser
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Efflorescens er navn på de ulike hudforandringene som kan være i et hudutslett. Noen eksempler på efflorescenser er røde flekker, blemmer og kloremerker. Når en lege skal beskrive et utslett, må det beskrives hvilke efflorescenser som er til stede. Av og til er det også nyttig å fortelle om fravær av efflorescens.

Faktaboks

Uttale
efflores'ens
Etymologi

av latin efflorescentia, 'blomstring, oppblomstring'; se efflorescens (botanikk)

Efflorescenser deles inn i primære og sekundære efflorescenser. De primære efflorescensene er de ulike måtene huden kan reagere på ved sykdom. De gir med andre ord informasjon om hvilke sykdomsprosesser som skjer i huden. Dette danner grunnlag for å stille diagnosen.

De sekundære efflorescensene er forandringer i huden som kommer som følge av en sykelig forandring. For eksempel vil en blemme være en primær efflorescens, altså hvordan en sykdom ser ut, mens når blemmen sprekker, vil det være et overfladisk sår (erosjon) under. Erosjonen er en konsekvens av blemmen, altså en sekundær efflorescens.

Hudundersøkelse

Ved undersøkelse av et utslett beskrives som regel følgende:

  • hvor på kroppen utslettet er, for eksempel kroppsdel, sentralt/distalt, symmetrisk/asymmetrisk på kroppens sider, på strekkesider eller bøyesider av armer og bein, i hudfolder
  • utslettets mønster, som for eksempel om utslettet er punktvis, flekkvis, ringformet, utflytende og så videre
  • primære efflorescenser
  • sekundære efflorescenser

Primære efflorescenser

Det er ni forskjellige primære efflorescenser.

Makel

En makel er en fargeforandring i huden som er opptil ti millimeter i diameter. Den kan sees, men ikke føles med fingeren, hever seg ikke over hudens overflate og endrer ikke hudens konsistens. Flekken kan ha en hvilken som helst farge, men det vanligste er rød, knyttet til økt blodgjennomstrømning i huden, eller brun, knyttet til melanin.

Makel
Makel er en fargeforandring i huden som er synlig, men ikke følbar.
Makel
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Flekk

En flekk er det samme som en makel, bare større, altså over ti millimeter.

Papel

En papel er en overfladisk knute i huden som er opptil ti millimeter i diameter. En hudforandring som består av en papel kalles «papuløs». En papel føles fast når man tar på den, og består av et fast vev, oftest en ansamling av celler. Dette kan være betennelsesceller som har samlet seg i øvre lag av huden som ledd i en hudbetennelse. Eksempler på papuløse hudsykdommer er psoriasis og lichen planus.

Papler

Papel er en fast, overfladisk knute i huden, mindre enn én centimeter stor. Hvis flere papler flyter sammen, slik at hudforandringen blir mer enn én centimeter stor, kalles dette et plaque. Papler og plaques vil ofte være resultat av ansamling av betennelsesceller i øvre lag av huden. Bildet viser et tilfelle av lichen planus.

Papler
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Plakk (plaque)

Et plakk er det samme som en papel, bare at den er større enn ti millimeter. Et plakk kan være mange centimeter stort og kan for eksempel dekke store deler av ryggen, som ved psoriasis. Ved papuløse hudsykdommer er det oftest både papler og plakk.

Knute (nodus, nodulus)

Knute er en fast, følbar fortykning i vevet. Dette kalles også nodus eller nodulus (liten knute). Avhengig av hvor den ligger i huden, kan en knute påvirke hudens utseende. Ligger den i underhuden, kan den være bare følbar, men ikke synlig. Sammenlignet med papler og plakk er dette hudforandringer som er fastere og som ligger dypere i huden. En knute kan bestå av en oppfylning som følge av betennelse, endring i bindevevet eller en celleansamling.

Ved funn av en knute i huden vil det være nødvendig å avklare om knuten egentlig er en svulst eller om knuten skyldes en betennelsesreaksjon. Knuter i huden sees ved mange forskjellige hudsykdommer, som for eksempel knuterosen og en type blodårebetennelse kalt nodulær vaskulitt.

Vesikkel

En vesikkel er en overfladisk hudforandring som inneholder klar væske. En vesikkel oppstår vanligvis fordi det er en betennelse i øvre lag av huden. Betennelsen fører til økt mengde vevsvæske, noe som får overhudscellene til å sprenges fra hverandre. Derved oppstår det væskefylte hulrom.

I håndflater og fotsåler er ikke vesikler alltid opphøyede. Ellers på huden vil de derimot gjerne heve seg over hudoverflaten. Vesikler kan komme ved eksem. Ordet eksem kommer fra det greske ordet ekzein, som betyr «å koke». Når det er mange, tettsittende vesikler, kan det se ut som huden koker, derav navnet eksem. Eksem er egentlig en samlebetegnelse på utslett som har dette til felles, at det ser ut som huden koker, altså at det er vesikler i utslettet. Men gruppen eksemer består av mange forskjellige sykdommer med ulike årsaker. Eksempler er kontaktallergiske eksemer, toksiske eller irritative eksemer, staseeksem og atopisk eksem. Vesikler kan også oppstå ved infeksjoner, for eksempel med herpes simplexvirus.

Vesikler
Vesikler er små væskefylte blemmer i huden og skyldes væskeansamling i overhuden, ofte som ledd i betennelse. Ved akutte eksemer er vesikler et karakteristisk funn. Vesikler kan også sees ved enkelte infeksjoner, som herpes simplex.
Vesikler
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Blemme (bulla)

Blemme er som en vesikkel, en overfladisk hudforandring som inneholder væske, bare at den er større enn ti millimeter i diameter. Dette kalles også bulla, i flertall bullae. Bulla brukes også i andre sammenhenger innen medisin, se bulla.

Ved svært hissige eksemer kan det forekomme vesikler som er større enn ti millimeter og som dermed klassifiseres som små blemmer. Men ved utslett der det er blemmer som dominerer bildet, er dette vanligvis sykdommer som er helt forskjellige fra eksemene, både når det gjelder årsak og sykdomsutvikling. Blemmesykdommer oppstår på grunn av skade eller svakhet i festestrukturene som holder overhudscellene festet til hverandre, eller som holder hele overhuden festet til basalmembranen. Basalmembranen er overgangssonen mellom overhuden og lærhuden. Skader i festestrukturene kan skyldes at immunsystemet angriper dem, som ved kroniske autoimmune blemmesykdommer, eller at det er genetisk betingede feil, som ved epidermolysis bullosa. Noen bakterier kan produsere toksiner som skader festestrukturene, og kan på den måten forårsake utslett med blemmer.

Gnagsår gir ofte blemmer.

Blemmer
Blemme er en overfladisk hudforandring som inneholder væske og som er større enn én centimeter. Blemmer skyldes at deler av eller hele overhuden har mistet festet til underlaget. Blemmer kan sees ved blant annet blemmesykdommer, legemiddelreaksjoner og ulike infeksjoner i huden.
Blemmer
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Pustel

En pustel er en overfladisk hudforandring som i motsetning til en vesikkel eller blemme ikke inneholder klar væske, men gult puss. Pusset består av en væske med proteiner og betennelsesceller, vanligvis nøytrofile granulocytter. Enkeltstående eller et mindre antall pustler kan sees ved hudinfeksjoner og er ikke uvanlig. Utbrudd av tallrike pustler over større hudområder sees ved noen sjeldne hudsykdommer, som for eksempel generalisert pustuløs psoriasis. Ved akne er pustler en vanlig hudforandring, og kalles da ofte for kviser.

Akne
Ansikt med akne.
Av .
Lisens: CC BY NC ND 3.0

Vable (urtica)

En vable er en hevelse i huden som skyldes at væske fra blodet (blodplasma) siver ut gjennom blodåreveggene og ut i lærhuden. Der fordeler væsken seg diffust og fører til at huden hever seg over sitt normale nivå. Dette kalles en vable. Til forskjell fra papler og plaques er det diffus væskeopphopning i lærhuden, og ikke ansamlinger av celler. En vable påvirker ikke forhorningen i overhuden. Overhuden vil derfor være upåvirket og glatt, ikke skjellende. De fleste vablene er dynamiske, det vil si at de kommer fort, endrer seg i løpet av timer og blir fort borte. Ved elveblest (urtikaria) er vabler og rødme de viktigste primærefflorescensene.

Vable
Vable er svært vanlig ved elveblest.
Vable
Av /Shutterstock.

Sekundære efflorescenser

Sekundære efflorescenser er forandringer i huden som kommer som følge av en sykelig forandring i huden.

Skjelling og hyperkeratose

Skjelling og fortykket hud forekommer for eksempel ved psoriasis. Ved psoriasis er den primære efflorescensen en papel, som er uttrykk for en betennelsesreaksjon i øvre del av huden. Betennelsen forstyrrer den normale forhorningsprosessen i overhuden. Istedenfor en normal, glatt overhud, blir det en skjellende og fortykket overhud (hyperkeratose). De fleste hudsykdommer hvor det er en betennelse i øvre del av lærhuden, har ulike former for skjelling som en sekundær efflorescens. Skjelling kalles også flass.

Sår og erosjon

Ved noen hudsykdommer kan det oppstå betennelser i små blodårer (vaskulitt). Hvis flere blodårer i et hudområde tilstoppes, kan hudcellene få for lite oksygen. Dette kan føre til celledød, nekrose. Da oppstår det et sår i huden, som er en sekundær efflorescens.

Hvis en blemme sprekker eller blir revet av, oppstår en overfladisk sårflate, en erosjon.

Kloremerker og lichenisering

Mange hudsykdommer medfører kløe. Kløingen kan forårsake kloremerker, også kalt ekskoriasjoner. Ved langvarig kløe kan huden bli lichenisert.

Historikk

De første forsøkene på å klassifisere hudsykdommer ble gjort på 1700-tallet og bygget på de samme prinsippene som var brukt for å klassifisere planter. Utslettets utseende, morfologi, ble styrende for klassifiseringen. Dette var hensiktsmessig den gang man hadde lite kunnskap om de forskjellige hudsykdommenes årsaker og sykdomsmekanismer. I dag er det imidlertid mer nyttig å klassifisere hudsykdommer etter årsak eller sykdomsmekanisme.

Analogien mellom klassifisering av planter og hudsykdommer illustreres blant annet av at botanikeren og legen Carl von Linné ikke bare klassifiserte plantene, men også foreslo en klassifisering av hudsykdommene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg