Eggleder. Snitt av en del av de kvinnelige kjønnsorganer. 1) Eggstokk med eggblærer (follikler). 2) Egglederens frynser (fimbrier). 3) Eggcelle. 4) Eggleder. 5) Sædceller. 6) Bindevev. 7) Livmor. 8) Eggcelle som har festet seg i livmorveggen. Gjengitt fra Kunnskapsforlaget med tillatelse. 

. Begrenset gjenbruk

Egglederen er en tynn, rørformet kanal ut fra hver side av livmoren. Den kalles også tuba uterina og salpinx uterina. Tidligere brukte man betegnelsen tuba Falloppii, etter den italienske anatomen Gabriele Falloppio (1523–62). Egglederen er et blyanttykt, ca. 12 cm langt rør, bygd opp av glatt muskulatur. Dens frie, åpne ende vender ned mot eggstokkene, slik at det her dannes en forbindelse mellom bukhulen og livmorhulen. Denne enden er utvidet som en trakt (infundibulum tubae) med frynsete kant, slik at egget lettere kan oppfanges etter eggløsningen (ovulasjon). Når det skjer, bøyer denne trakten seg over stedet på eggstokken der egget vil løsne. Egglederens trangeste parti (isthmus) er like før innmunningen i livmoren.

På utsiden er egglederen overtrukket av bukhinnen. Innsiden er kledd med en slimhinne med kraftige, langsgående folder. Denne slimhinnen er bygd opp av celler med flimmerhår som beveger seg. Sammen med eggledermuskulaturens sammentrekninger bidrar hårene til å føre egget mot livmorhulen. Befruktningen, dvs. sammensmeltingen av sædcelle og eggcelle, finner sted mens egget ennå befinner seg i egglederen. Under den videre transporten av den befruktede eggcellen finner den første celledelingen sted.

Dersom egget ikke befruktes, går det snart til grunne i egglederen. Hvis det skjer en befruktning, tar det omtrent en uke før det befruktede egget (zygoten) når livmorhulen. Det har da utviklet seg til en væskefylt blære (blastocyste). Alle forandringer av egglederen som kan føre til at den blir tett eller for trang, vil ha stor betydning for et svangerskap, både for sædcellenes mulighet til å nå opp i egglederen, og for blastocysten i å slippe ut i livmorhulen i tide. En feil ved egglederen kan derfor lett føre til manglende forplantningsevne (sterilitet).

Salpingektomi er kirurgisk fjerning av én eller begge eggledere. Salpingo-ooforektomi er kirurgisk fjerning av eggledere og eggstokk

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.