ejaculatio praecox

Artikkelstart

Ejaculatio praecox er for tidlig sæduttømming under samleie eller ved annen seksuell aktivitet. I medisinsk betydning brukes begrepet når utløsningen kommer før, under eller like etter innføring av penis i skjeden. Tilstanden kan oppleves enkelte ganger hos de fleste menn, spesielt når en er ung eller spesielt seksuelt tent. Når det skjer alltid, over tid og uavhengig av partner og seksuell aktivitet, defineres tilstanden som en seksuell funksjonsforstyrrelse. Dette er det hyppigst forekommende seksuelle problem blant menn.

Faktaboks

Uttale
ejaculˈatio prˈaecox
Etymologi
latin ‘for tidlig sædavgang’

Ejaculatio praecox defineres også av noen som manglende evne til å kunne kontrollere den refleksbetingede utløsningen av sæduttømmingen. Ejakulasjonssentrene som styrer ejakulasjonsrefleksen er lokalisert nederst i ryggmargen, og står under overordnet kontroll av hjernen. Impulser fra hjernen kan forsterke eller hemme reflekssentrenes følsomhet for impulser fra mekanisk stimulering av kjønnsorganene. Det betyr at mannen ved hjelp av bevisste tanke- og følelsesmessige reaksjoner kan utsette ejakulasjonen.

Mangelfull evne til å utøve styring av ejakulasjonen ved samleie kan ha forskjellige årsaker. Hos seksuelt unge og uerfarne individer må for tidlig sæduttømming ansees som normalt. De har ikke fått tilstrekkelig tid og erfaring til å lære seg å holde ejakulasjonen under kontroll. Dersom svikten vedvarer, kan det føre til samlivsvansker og personlige konflikter. Mannen kan oppleve situasjonen som truende, med mindreverds- og utilstrekkelighetsfølelse. Ikke sjelden kan for tidlig sæduttømming føre til impotens som en reaksjon på mangelfull mestring av seksualiteten. En mener i dag at tilstanden primært skyldes mangelfull kontroll over reflekssentrene i ryggmargen, men denne funksjonen kan påvirkes av psykologiske forhold, ulike sykdommer, skader og medisiner.

Det er utviklet spesielle treningsprogrammer både for mannen og paret (stopp-start-teknikk og squeez-teknikk), som kan hjelpe mannen til å utsette utløsningsrefleksen. Det fins også andre metoder og medisiner som kan hjelpe. Kondom, lokalbedøvende krem eller gel på penishodet før samleie og ulike varianter av moderne antidepressive medisiner, kan bidra til å nedsette følsomheten og utsette utløsningen. Flere nye medisiner er for tiden under utprøvning for dette problemet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg