Ekstrasensorisk persepsjon, betegner sansning og ervervelse av forestillinger (erkjennelse) som ikke kan forklares ut fra dagens kunnskap om menneskets sanseorganer. Ved ESP oppfatter personen virkelige hendelser eller får overført tanker uavhengig av de tids- og avstandsbegrensninger som gjelder vanlig sansning (persepsjon). Klarsyn (clairvoyance), telepati og vardøger (prekognisjon) er eksempler på ESP.

Ved klarsyn kan en person oppfatte hendelser som skjer meget langt borte, eller f.eks. «se» hvor tapte personer eller gjenstander befinner seg selv om den klarsynte selv oppholder seg et helt annet sted.

Ved telepati (av gr. tele, 'fjern', og patos, 'følelse'), tankeoverføring, kommuniseres tanker til en annen person på en uforklarlig måte uten bruk av ord. Vardøger brukes for å betegne at en person som regel hører hendelser som rent fysisk sett skjer senere, ofte etter 5–15 minutter, f.eks. at en kjær person tar i døren eller kommer opp trappen.

ESP er beskrevet i alle kulturer, og beskrivelsene er såpass sammenfallende at det taler for at fenomenene er faktiske. Godt kontrollerte eksperimenter peker også i retning av at fenomener som f.eks. telepati er mulig («treffsikkerheten er større enn den som ville forventes ved ren tilfeldighet»). Foreløpig har vitenskapen ingen sikker forklaring på ESP, og noen vitenskapsmenn er skeptiske til ESP som en realitet. Ved noen alvorlige psykiske lidelser (f.eks. schizofreni) kan personen ha vrangforestillinger som overfor andre kan presenteres som ESP. Se også parapsykologi.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.