Endoplasmatisk retikulum, nettverk av membranavgrensede hulrom i cellen. Deles i granulert og glatt endoplamatisk retikulum.

Granulert eller ru endoplasmatisk retikulum, fork. RER (av eng. rough), flattrykte blærer (cisterner) som danner et sammenhengende nettverk i cellens cytoplasma og henger sammen med kjernehylsteret (den perinukleære cisternen). På cytosolsiden av blærene ligger det tett med ribosomer (derav betegnelsen granulert eller ru). RER-assosierte ribosomer er aktive i syntese av

1) sekretoriske proteiner (dvs. proteiner som skilles ut av cellen),

2) transmembranproteiner (dvs. proteiner som sitter i cellemembranen og går gjennom denne),

3) sure hydrolaser (dvs. nedbrytende enzymer i lysosomer), eller

4) proteiner i golgikomplekset og i RER.

Glatt endoplasmatisk retikulum, fork. SER (av eng. smooth), er samlebetegnelse på nettverk av rør og blærer i cellens cytoplasma. I motsetning til granulert eller ru endoplasmatisk retikulum har glatt endoplasmatisk retikulum ikke bundet ribosomer, derfor betegnelsen glatt. SER er involvert i forskjellige aktiviteter, bl.a. i omsetningen av ulike lipidløselige stoffer. SER finnes spesielt rikelig i cellene som danner steroidhormoner (binyrebarkceller og cellene som produserer kjønnshormoner i ovarier og testikler), og også rikelig i leverceller, der det deltar i omsetning og utskillelse av lipidløselige stoffer (bl.a. mange medikamenter). I skjelettmuskelceller kalles glatt endoplasmatisk retikulum for sarkoplasmatisk retikulum.

Se også cellen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.