Endoplasmatisk retikulum, nettverk av membranavgrensede hulrom i cellen. Deles i granulert og glatt endoplamatisk retikulum.

Granulert eller ru endoplasmatisk retikulum, fork. RER (av eng. rough), flattrykte blærer (cisterner) som danner et sammenhengende nettverk i cellens cytoplasma og henger sammen med kjernehylsteret (den perinukleære cisternen). På cytosolsiden av blærene ligger det tett med ribosomer (derav betegnelsen granulert eller ru). RER-assosierte ribosomer er aktive i syntese av

1) sekretoriske proteiner (dvs. proteiner som skilles ut av cellen),

2) transmembranproteiner (dvs. proteiner som sitter i cellemembranen og går gjennom denne),

3) sure hydrolaser (dvs. nedbrytende enzymer i lysosomer), eller

4) proteiner i golgikomplekset og i RER.

Glatt endoplasmatisk retikulum, fork. SER (av eng. smooth), er samlebetegnelse på nettverk av rør og blærer i cellens cytoplasma. I motsetning til granulert eller ru endoplasmatisk retikulum har glatt endoplasmatisk retikulum ikke bundet ribosomer, derfor betegnelsen glatt. SER er involvert i forskjellige aktiviteter, bl.a. i omsetningen av ulike lipidløselige stoffer. SER finnes spesielt rikelig i cellene som danner steroidhormoner (binyrebarkceller og cellene som produserer kjønnshormoner i ovarier og testikler), og også rikelig i leverceller, der det deltar i omsetning og utskillelse av lipidløselige stoffer (bl.a. mange medikamenter). I skjelettmuskelceller kalles glatt endoplasmatisk retikulum for sarkoplasmatisk retikulum.

Se også cellen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.