energiøkonomisering - ergoterapi

Energiøkonomisering, ulike arbeidsteknikker og former for tilrettelegging som bidrar til å redusere bruk av energi under utføring av en oppgave eller aktivitet.

Personer som opplever kronisk tretthet, manglende energi eller har kronisk lungesykdom, opplever å miste mange av aktivitetene som fylte livet deres før sykdommen. Ved hjelp av energiøkonomisering kan man spare energi og opprettholde aktiviteter som er viktige i hverdagslivet. Dette innebærer analysering av både arbeidsstillinger, arbeidsteknikk og utstyr.

Eksempler på strategier er å planlegge hverdagen, legge inn nødvendige pauser og organisere omgivelsene slik at krefter ikke brukes unødig. Man kan plassere tingene som brukes mest, lett tilgjengelig, og bruke utstyr som veier lite og er lett å bruke, f.eks. en støvsuger som triller lett, eller installere sentralstøvsuger. Man kan spare energi ved å sitte isteden for stå under arbeidet, dytte isteden for å løfte og bære ting tett inntil kroppen. Å arbeide i passende tempo er også mer besparende, samt å plassere det man arbeider med hensiktsmessig, slik at man ikke må bøye seg forover eller strekke seg unødig.

Ulike hjelpemidler kan bidra til å lette arbeidet og bidra til energiøkonomisering, (se hjelpemiddel)

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg