eosinofil pneumoni

Eosinofil pneumoni, betennelsestilstand i lungevevet der eosinofile granulocytter, en type hvite blodceller, dominerer. Akutt eosinofil pneumoni er sjelden og gir symptomer i form av feber, hoste, nattesvette og tung pust.

Faktaboks

Uttale
eosinofˈil pneumonˈi

Årsaken til sykdommen er ikke klarlagt, men enkelte mener betennelsen kan være en overfølsomhetsreaksjon på ukjente, inhalerte agens i omgivelsene. Tilstanden behandles med glukokortikoider (kortisonlignende stoffer).

Kronisk eosinofil pneumoni

Kronisk eosinofil pneumoni er også en sjelden sykdom, men forekommer oftere enn den akutte formen. Mange pasienter har astmasymptomer i kortere eller lengre tid før de får symptomer i form av hoste, feber, nattesvette, vekttap og økende tung pust. På røntgenbilde av lungene ser man diffuse fortetninger i begge lunger ut mot brysthinnen, og ved bronkoskopi finner man et betydelig økt antall eosinofile blodceller.

Sykdommen behandles med glukokortikoider, hvilket raskt fører til bedring av tilstanden. Behandlingsvarigheten varierer, men mange kan avslutte behandlingen i løpet av et halvt til to år. Tilbakefall forekommer. Behandlingen er like effektiv ved tilbakefall som ved det primære sykdomsutbruddet.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg