eosinofil pneumoni

Eosinofil pneumoni er en betennelsestilstand i lungevevet hvor en bestemt type hvite blodceller, eosinofile granulocytter, dominerer. Akutt eosinofil pneumoni er sjelden og gir symptomer som feber, hoste, nattesvette og tung pust.

Faktaboks

Uttale
eosinofˈil pneumonˈi
Også kjent som

Löfflers syndrom

Årsaken til sykdommen er ikke klarlagt, men enkelte mener betennelsen kan være en overfølsomhetsreaksjon på ukjente, inhalerte stoffer i omgivelsene. Tilstanden behandles med glukokortikoider, kortisonlignende stoffer.

Kronisk eosinofil pneumoni

Kronisk eosinofil pneumoni er også en sjelden sykdom, men forekommer oftere enn den akutte formen. Mange pasienter har astmasymptomer før de utvikler hoste, feber, nattesvette, vekttap og økende tung pust. På røntgenbilde av lungene ser man diffuse fortetninger i begge lunger ut mot brysthinnen, og ved bronkoskopi finner man et betydelig økt antall eosinofile blodceller.

Tilstanden bedres raskt ved behandling med glukokortikoider. Behandlingsvarigheten varierer, men mange kan avslutte behandlingen i løpet av et halvt til to år. Tilbakefall forekommer. Behandlingen er like effektiv ved tilbakefall som ved det primære sykdomsutbruddet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg