Det vanlige navnet på dietyleter (C2H5)2=O. Eter er en klar væske med kokepunkt 36,5 °C. Den har en kraftig lukt og er meget brennbar. Eterdamp er eksplosiv. Etere er en fellesbetegnelse på en gruppe kjemiske substanser hvor ett oksygenmolekyl binder sammen to karbonholdige molekyler.

Innånding av eterdamp fra et stykke gas fuktet med eter (åpen maske) eller fra et fordampningsapparat (eterfordamper) kan fremkalle bevisstløshet og smertefrihet (generell narkose) under operasjoner.

Eterdamp var det første narkosemiddelet som viste seg å være brukbart i praksis. Eternarkose ble først demonstrert i Boston, USA, i 1846, og ble deretter en standard og relativt trygg anestesimetode i over hundre år. De klassiske stadiene som beskriver narkosens dybde, refererer til eternarkose.

Eterdamp er svært eksplosiv, slimhinneirriterende og gir sterk slimproduksjon under narkose. Den fører også ofte til kvalme og brekninger etter narkose. Eterdamp ble derfor i løpet av 1960-årene erstattet av andre inhalasjonsanestetika (se anestesimidler) og har i dag mest historisk interesse.

Eterdamp kan imidlertid ha en spesielt gunstig effekt på luftrørsforsnevring (bronkospasme) ved alvorlig astmaanfall, og har vært gitt (som inhalasjon eller som infusjon) til pasienter med livstruende anfall hvor konvensjonell astmabehandling ikke gav bedring.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.