Evnukk er en mann som har fått fjernet testiklene før eller etter puberteten. Hos en evnukk er testiklene fjernet rent kirurgisk i den hensikt å svekke seksualfunksjonen.

Sykdommer i testikkel, hypofyse og hjerne (spesielt i hypothalamusregionen) kan gi redusert testosteronproduksjon. En slik tilstand kalles hypogonadisme.

Manglende testosteronproduksjon før puberteten fører til lang kroppsvekst, spesielt av armer og ben, fordi epifyselinjene ikke lukkes. Det er mangelfull utvikling av kjønnsorganene og de sekundære kjønnskarakteristika, for eksempel kroppsbygning, ansiktsform og hårvekst.

Menn som blir kastrert i voksen alder, vil beholde sin kroppsutvikling. Skjeggveksten vil reduseres. Seksualdriften vil svekkes. Ved kastrasjon mister man generell vitalitet, man orker mindre, blant annet fordi testosteronets oppbyggende virkning på muskulaturen forsvinner.

I tidligere tider ble enkelte unge menn kastrert for at de skulle beholde sin ungdommelige sangstemme (kastratsangere). Vokterne i harem og i enkelte orientalske palass var også evnukker. I Russland var det en egen sekt, skoptikerne, som praktiserte kastrasjon ved 35-årsalderen.

Kastrasjon (kirurgisk eller ved hjelp av spesielle medikamenter) har også vært anvendt på farlige seksualforbrytere, men er omstridt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.