Evnukk, kastrat, mann som har fått fjernet testiklene før eller etter puberteten. Sykdommer i testikkel, hypofyse og hjerne (spesielt i hypothalamusregionen) kan gi redusert testosteronproduksjon. En slik tilstand kalles hypogonadisme. Hos en evnukk er testiklene fjernet rent kirurgisk i den hensikt å svekke seksualfunksjonen.

I tidligere tider ble enkelte unge menn kastrert for at de skulle bibeholde sin ungdommelige sangstemme. Vokterne i harem og i enkelte orientalske palass var også evnukker. I Russland var det en egen sekt, skoptikerne, som praktiserte kastrasjon ved 35-årsalderen.

Manglende testosteronproduksjon før puberteten fører til lang kroppsvekst, spesielt av armer og ben, fordi epifyselinjene ikke lukkes. Det er mangelfull utvikling av de sekundære kjønnskarakterer og av kjønnsorganene. Menn som blir kastrert i voksen alder, vil beholde sin kroppsutvikling. Skjeggveksten vil reduseres. Seksualdriften vil svekkes. Kastrasjon (kirurgisk eller ved hjelp av spesielle medikamenter) har også vært anvendt på farlige seksualforbrytere, men er omstridt. Ved kastrasjon mister man generell vitalitet, man orker mindre, bla. fordi testosteronets oppbyggende virkning på muskulaturen forsvinner.

Foreslå endring

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.