evnukk

Artikkelstart

Evnukk er en mann som har fått fjernet testiklene før eller etter puberteten. Hos en evnukk er testiklene fjernet rent kirurgisk i den hensikt å svekke seksualfunksjonen.

Faktaboks

Uttale
evnˈukk
Etymologi
av gresk eunoukhos, ‘haremsvokter’
Også kjent som

kastrat

Sykdommer i testikkel, hypofyse og hjerne (spesielt i hypothalamusregionen) kan gi redusert testosteronproduksjon. En slik tilstand kalles hypogonadisme.

Fysiologi

Kastrering før pubertet

Manglende testosteronproduksjon før puberteten fører til lang kroppsvekst, spesielt av armer og bein, fordi epifyselinjene ikke lukkes. Det er mangelfull utvikling av kjønnsorganene og de sekundære kjønnskarakteristika, for eksempel kroppsbygning, ansiktsform og hårvekst.

Kastrering etter pubertet

Menn som blir kastrert i voksen alder, vil beholde sin kroppsutvikling. Skjeggveksten vil reduseres. Seksualdriften vil svekkes. Ved kastrasjon mister man generell vitalitet, man orker mindre, blant annet fordi testosteronets oppbyggende virkning på muskulaturen forsvinner.

Historikk

I tidligere tider ble enkelte unge menn kastrert for at de skulle beholde sin ungdommelige sangstemme (kastratsangere). Vokterne i harem og i enkelte orientalske palass var også evnukker. I Russland var det en egen sekt, skoptikerne, som praktiserte kastrasjon ved 35-årsalderen.

Kastrasjon (kirurgisk eller ved hjelp av spesielle medikamenter) har også vært anvendt på farlige seksualforbrytere, men er omstridt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg