Evnukk, mann som har fått fjernet testiklene før eller etter puberteten. Sykdommer i testikkel, hypofyse og hjerne (spesielt i hypothalamusregionen) kan gi redusert testosteronproduksjon. En slik tilstand kalles hypogonadisme. Hos en evnukk er testiklene fjernet rent kirurgisk i den hensikt å svekke seksualfunksjonen.

I tidligere tider ble enkelte unge menn kastrert for at de skulle beholde sin ungdommelige sangstemme. Vokterne i harem og i enkelte orientalske palass var også evnukker. I Russland var det en egen sekt, skoptikerne, som praktiserte kastrasjon ved 35-årsalderen.

Manglende testosteronproduksjon før puberteten fører til lang kroppsvekst, spesielt av armer og ben, fordi epifyselinjene ikke lukkes. Det er mangelfull utvikling av de sekundære kjønnskarakteristika (for eksempel kroppsbygning, ansiktsform, hårvekst) og av kjønnsorganene. Menn som blir kastrert i voksen alder, vil beholde sin kroppsutvikling. Skjeggveksten vil reduseres. Seksualdriften vil svekkes. Kastrasjon (kirurgisk eller ved hjelp av spesielle medikamenter) har også vært anvendt på farlige seksualforbrytere, men er omstridt. Ved kastrasjon mister man generell vitalitet, man orker mindre, blant annet fordi testosteronets oppbyggende virkning på muskulaturen forsvinner.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.