Feedback er en mekanisme for selvregulering. Betegnelsen brukes om prinsippet i prosesser hvor et produkt påvirker prosessens forløp.

Produktet kan virke fremmende på prosessen (positiv feedback) eller hemmende (negativ feedback). Negativ feedback spiller en stor rolle i de levende organismenes tilpasningsprosesser, som sikrer at det indre miljøet holdes konstant. For eksempel kan et stoff som dannes i cellen som resultat av en kjede av enzymreaksjoner, i en viss konsentrasjon virke hemmende på et av enzymene i kjeden. Dermed stanser prosessen inntil konsentrasjonen av stoffet blir for lav.

Et annet eksempel er hypofysens regulering av funksjonen til en rekke andre hormonkjertler. Reguleringen skyldes at de hormonene som dannes som følge av hypofysens stimulering av kjertlene, virker hemmende på hypofysen når de når en viss konsentrasjon i blodet.

Fenomenet er helt avgjørende for at organismen som helhet skal fungere harmonisk. Likevekt mellom forskjellige prosesser er nødvendig for at det samlede resultatet skal bli hensiktsmessig. Organsystemene arbeider ikke uavhengig av hverandre, det er en gjensidig påvirkning. Mekanismene er bare delvis kjent.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.