fetisjisme

Artikkelstart

Fetisjisme brukes både om religiøse og erotiske fenomener. I religiøs sammenheng betyr det en gjenstand som har overnaturlige egenskaper, og som derfor gjøres til gjenstand for dyrking. Relikvier har slik fetisjistisk karakter. Se fetisj – religionsvitenskap.

Faktaboks

Uttale
fetisjˈisme

Erotisk fetisjisme er et seksuelt tenningsmønster hvor seksuell tilfredsstillelse best, eller noen ganger bare, oppnås når spesielle rekvisitter, fetisjer, er til stede. Noen ganger kan kroppsdeler i seg selv eller kroppsdeler hos en partner ha mer enn vanlig betydning for at en skal bli seksuelt opphisset. Noen kroppsdeler, som for eksempel bryster, får så stort allment fokus som erotisk objekt, at man vanligvis ikke beskriver dem innenfor det fetisjistiske univers.

De vanligste kroppsdelene som for noen får en fetisjistisk betydning er føttene. De som tiltrekkes av kvinner, vil gjerne ha fetisj på kvinneføtter, mens de som tiltrekkes av menn, har det tilsvarende på manneføtter. Hår, hender og andre kroppsdeler kan for noen ha fetisjistisk kraft.

Typiske seksuelle fetisjer utenfor kroppen er regntøy, damesko, selskapsballonger, bleier, undertøy eller også materialene gummi, lær og silke. Den seksuelle tilfredsstillelsen oppnås ved synet av, kontakt med og beføling med fetisjen, og noen ganger oppleves denne stimuleringen mer vesentlig enn samleie eller annen kroppslig kontakt.

Dårlig forvaltning av fetisjistisk tenning har ført til at noen har gått over andres grenser gjennom uønsket beføling, tyveri av undertøy med mer.

Fetisjisme oppfattes ikke lenger som en mental forstyrrelse, men som en naturlig del av det menneskelige seksuelle mangfoldet. Noen ganger kan mennesker bli fanget i et tilstivnet mønster der fetisjismen tar plass fra andre nytelser og andre gjøremål. I slike tilfeller vil den det dreier seg om kunne ha utbytte av sexologisk assistanse. Det samme er tilfellet når tenningsmønsteret forvaltes på en overgripende måte.

Ingen vet med sikkerhet hvordan fetisjisme utvikles, men mye kan tyde på at disse mønstrene læres omtrent på samme måte som vi lærer språk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Victor Erheim

Oi! Denne var ikke mye oppdatert. De behavioristiske og psykoanalytiske holdningene har blitt tilbakevist og det å ikke ha med friskmeldingen fra ICD-10 er en svakhet i teksten. Den har også vinklinger som er med på å sykeliggjøre fetisjister.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg