Fetisjisme brukes både om religiøse og erotiske fenomener. I religiøs sammenheng betyr det en gjenstand som har overnaturlige egenskaper, og som derfor gjøres til gjenstand for dyrking. Relikvier har slik fetisjistisk karakter.

Erotisk fetisjisme er en seksuell betinging av lystopplevelser forbundet med bestemte gjenstander, for eksempel lærvarer, gummi, pels, sko, undertøy, visse kroppsdeler som føtter og hår.

Fetisjistiske elementer kan inngå i normal atferd som ledd i seksuell stimulering. Kvinnelig undertøy som truser eller brystholdere vil virke seksuelt appetittvekkende på noen menn.

Fetisjisme som seksuelt avvik er aktuelt først når fetisjer er nødvendige for at personen overhodet skal kunne reagere seksuelt, eller utelukkende får sine seksuelle behov tilfredsstilt gjennom fetisjistiske stimuli. Det er en glidende overgang mellom normal fetisjistisk bruk av gjenstander for å bli seksuelt stimulert, til det at fetisjisme er blitt en tilstand som gjør at personen ikke kan fungere seksuelt normalt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.