Flow-teori er en teori om tilstanden flow, der et menneske er helt oppslukt av en aktivitet og glemmer tid og sted.

Faktaboks

Etymologi
av engelsk ‘flyt’

Sosialpsykologen Mihaly Csikszentmihalyi har utviklet teorien som studerer og beskriver dette fenomenet. Flow er betegnelsen på en tilstand der personen er fullstendig fordypet i en aktivitet. Den kjennetegnes av at man er fullstendig involvert, fokusert og konsentrert. Det er en sammenhengende flyt fra ett øyeblikk til neste der handling følger handling. Man opplever en slags tidløshet, fordi man er fullstendig til stede i øyeblikket.

Tilstanden kommer når det er en balanse mellom de utfordringer som mennesket blir utsatt for og de ferdigheter man har. Det oppleves en form for ekstase og en visshet om å lykkes med oppgaven. Man opplever en indre motivasjon i og med at aktiviteten blir et mål og en belønning i seg selv.

Flow kan inntreffe i hvilken som helst aktivitet, men det viser seg at for voksne inntreffer det oftere i forbindelse med arbeid enn i fritiden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg