Fluorider er metallsalter av flussyre, for eksempel natriumfluorid, NaF. Vannløselige fluorider finnes i små mengder overalt i naturen, også i alle organismer. Det næringsmiddel som inneholder mest fluorider, er te.

Faktaboks

Uttale
fluorˈider

I større doser er fluorider meget giftige. De er blitt brukt til insekt- og rotteutryddelse. Symptomene på akutt forgiftning er blodig oppkast og diaré. Døden skyldes åndedretts- eller hjertelammelse (fordi fluoridet binder kalsiumionene som er med på å regulere disse funksjonene).

Kronisk forgiftning (fluorose) kan utvikles ved lang tids innånding (eller inntak gjennom maten) av fluorholdig støv. Symptomene er økt forkalkning av knokler, brusk og leddbånd (osteosklerose), nyreskader og misfarging av tannemaljen. Fluorose var før i tiden et alvorlig problem der hvor husdyr beitet i nærheten av aluminiumverk, fordi bestemte fluorider ble brukt i smelteprosessen, slik at fluorholdig støv kunne slippe ut med røyken.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg