Frie radikaler kan også dannes i mat ved oksidativ harskning, særlig ved høyt innhold av flerumettet fett. Reaksjonen initieres av lys, varme eller metaller, og etter hvert oppstår det en kjedereaksjon mellom fett og atmosfærisk oksygen, der det dannes frie radikaler som reagerer videre og bl.a. fører til harsk lukt og smak i maten. Antioksidanter som tokoferol (vitamin E), β-karoten (vitamin A) og askorbinsyre (vitamin C) kan forhindre eller stoppe reaksjonen.

Frie radikaler kan også dannes i kroppen og er en viktig faktor ved utvikling både av hjerte-karsykdommer og visse kreftformer. Siden antioksidantene ofte er vitaminer, kan dette være en grunn til at et kosthold med mye frukt og grønnsaker kan forebygge utvikling av hjerte-karsykdommer og kreft.

Foreslå endring

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.