fritt sykehusvalg

Artikkelstart

Fritt sykehusvalg er rettigheten en pasient som blir henvist til vurdering og/eller behandling i spesialisthelsetjenesten har til å velge sykehus eller behandlingssted.

Retten til fritt sykehusvalg gjelder all planlagt utredning og behandling innenfor somatisk og psykisk helsevern. Pasienten kan imidlertid ikke velge behandlingsnivå. Det vil si at retten til fritt sykehusvalg ikke innebærer en rett til å velge mer spesialisert behandling enn det pasienten er henvist for. Det er ønskelig å følge prinsippet om laveste effektive omsorgsnivå (LEON).

Lovregulering

Retten er hjemlet i pasientrettighetsloven §2-4, og ble innført fra 2001. Retten til fritt sykehusvalg gjelder alle offentlige sykehus og distriktspsykiatriske sentre som eies av et regionalt helseforetak, samt private sykehus som har inngått avtale med et regionalt helseforetak.

Omfang

Både innleggelser og polikliniske konsultasjoner innen sykehusets organisasjon omfattes av fritt sykehusvalg. Dette betyr i praksis at man for eksempel kan velge å bli behandlet ved et spesielt sykehus for eksempel fordi ventetiden på behandling av den aktuelle tilstanden er kort, eller sykehuset har spesiell erfaring.

Sykehusene som er omfattet av ordningen med fritt sykehusvalg er som hovedregel forpliktet til å ta imot alle pasienter som velger seg til sykehuset, uavhengig av bosted. Det er ett unntak fra dette. Sykehusene kan avvise pasienter fra andre bostedsregioner som benytter retten til fritt sykehusvalg, når de må prioritere pasienters rett til vurdering og behandling fra egen bostedsregion.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg