Ganglion.

Ganglion. Gjennomskåret del av ryggmargen med tilhørende nerverøtter, nerver, den sympatiske grensestreng og ganglier. I de bakre røttene finner vi ganglier, dvs. ansamlinger av nervecellelegemer for de tilførende (afferente) følenervene. Nervefibrene går herfra og inn i ryggmargen og kobles om i forskjellige nivåer. De fremre (ventrale) røttene fører motoriske (efferente) nervefibrer ut til musklene. Både de fremre og de bakre nerverøttene inneholder fibrer som enten går til eller kommer fra de sympatiske gangliene. Disse er forbundet med hverandre ved nervefibrer, som en streng – den sympatiske grensestrengen – like foran og på hver side av ryggraden (på illustrasjonen er denne lagt bak for å tydeliggjøre detaljene).

Av /Store medisinske leksikon ※.

Ganglion er en ansamling av nerveceller utenfor sentralnervesystemet. Ordet ganglion brukes også om seneknute.

Faktaboks

Uttale
gˈanglion
Etymologi
av gresk gagglion, 'knute'
Også kjent som

ganglie,

forkortet 'gl.', flertall ganglia, forkortet 'gll.'

Som eksempler på ansamlinger av nerveceller kan nevnes de mange gangliene i det autonome nervesystem og spinalganglieneryggmargens bakrøtter.

De autonome gangliene fungerer som reléstasjoner, hvor impulser fra sentralnervesystemet overføres til de nervecellene som fører impulsene videre til organene i kroppen. Overføringen skjer ved frigjøring av transmittersubstanser, for eksempel acetylkolin, som igjen spaltes ved hjelp av enzymer.

Både lokalanestetika og enkelte nervegifter virker inn på dette overføringssystemet, som er helt nødvendig for livsviktige prosesser i kroppen. Under den andre verdenskrig ble det utviklet meget sterke nervegasser, men disse ble ikke tatt i bruk. Gjennom internasjonale overenskomster er nervegasser forbudte stridsmidler.

Spinalgangliene inneholder de sensoriske nervenes cellelegemer. Tette ansamlinger av ensartede nerveceller i hjernen kalles vanligvis kjerner – et unntak er basalgangliene på undersiden av storhjernen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg