Garvestoffer, organiske forbindelser som finnes i planter, gjerne i bark eller frø. Det dreier seg om mange forskjellige kjemiske forbindelser med til dels komplisert oppbygning. Mange garvestoffer inneholder gallussyre (3,4,5-trihydroksybensosyre) som en del av strukturen.

Typisk for garvestoffer er at de forbinder seg med proteiner til forbindelser som er tungt løselige i vann. For eksempel brukes de til garving av lær fordi de danner bindinger mellom proteinene i skinnet og dermed gjør det mer motstandsdyktig. Bitter smak på kaffe eller te skyldes for en stor del garvestoffer. Melk eller fløte fjerner den bitre smaken fordi proteinene i melken fjerner garvestoffene. Garvestoffer irriterer slimhinnene i tarmen, og dette er en del av grunnen til at kaffe virker avførende på mange (men kaffe inneholder også andre aktive stoffer, f.eks. koffein).

Foreslå endring

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.