Garvestoffer, organiske forbindelser som finnes i planter, gjerne i bark eller frø. Det dreier seg om mange forskjellige kjemiske forbindelser med til dels komplisert oppbygning. Mange garvestoffer inneholder gallussyre (3,4,5-trihydroksybensosyre) som en del av strukturen.

Typisk for garvestoffer er at de forbinder seg med proteiner til forbindelser som er tungt løselige i vann. For eksempel brukes de til garving av lær fordi de danner bindinger mellom proteinene i skinnet og dermed gjør det mer motstandsdyktig. Bitter smak på kaffe eller te skyldes for en stor del garvestoffer. Melk eller fløte fjerner den bitre smaken fordi proteinene i melken fjerner garvestoffene. Garvestoffer irriterer slimhinnene i tarmen, og dette er en del av grunnen til at kaffe virker avførende på mange (men kaffe inneholder også andre aktive stoffer, f.eks. koffein).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.