Gassencefalografi er en eldre type røntgenundersøkelse av hjernen. Metoden er ikke lengre i bruk og er i dag fullstendig erstattet av særlig CT og MR. Metoden bestod i at luft ble sprøytet inn i cerebrospinalvæsken for deretter å fordele seg omkring hjernen og i hjernens hulrom (hjerneventriklene). Derved var det mulig å se hjernens overflate og å vurdere de gassfylte ventriklene. En sideforskyvning eller sammenklemning av ventriklene på røntgenbildet kunne således være et indirekte tegn på en oppfylning i selve hjernen.

Faktaboks

Uttale
gˈassencefalografi
Også kjent som

luftencefalografi, aeroencefalografi

Metoden ble opprinnelig utviklet av den amerikanske legen og barne-neurokirurgen Walter E Dandy (1886–1946). I starten ble gassen injisert med nåler direkte inn i ventriklene via fontanellen. Senere ble det vanlig å sprøyte luft inn i subarachnoidalrommet via et innstikk i ryggen for så å dirigere luften opp til hodet gjennom ulike kropps posisjoneringer av pasienten. Undersøkelsen var som regel forbundet med sterk hodepine.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg