Gerotranscendens er en teori om psykologisk aldring utviklet av den svenske gerontologen Lars Tornstam. Ifølge teorien fører oppnåelse av høy alder til et perspektivskifte, fra et materialistisk og pragmatisk syn på verden til et mer kosmisk og transcendent syn.

I likhet med Carl Gustav Jungs teori, antar gerotranscendensteorien at mennesket er predisponert til å utvikle modenhet og visdom. Tornstam omtaler dette som gerotranscendensstadiet. Empiriske studier tyder på at såkalte gerotranscendente individer erfarer en ny forståelse av de grunnleggende eksistensielle spørsmål. De beskriver en følelse av kosmisk tilhørighet med universets «ånd», en endret oppfatning av tid og rom og liv og død, og en omdefinering av selvet og relasjoner til andre. Alder, kjønn, sivil status, yrke og faktorer som sykdom og krise, påvirker utviklingen av gerotranscendens.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg