Giftige sopper (spiss giftslørsopp)

Giftige sopper. Spiss giftslørsopp kan ha opptil 14 dagers latenstid.

Av /KF-arkiv ※.
Giftige sopper (hvit fluesopp)

Hvit fluesopp, merk den kraftige sliren nederst på stilken.

Av /KF-arkiv ※.
Flatklokkehatt (Galerina marginata) inneholder amatoksiner og er nesten like giftig som hvit eller grønn fluesopp. Den kan forveksles med stubbeskjellsopp, men mangler de fine, brune skjellene under ringen. Oslo, Nordmarka.
Stjernesporet rødspore
Stjernesporet rødspore (Entoloma conferendum) er en vanlig rødsporesopp. Legg merke til det rosa sporepulveret som et annet fruktlegeme av samme art har avsatt på hatten. Denne soppen har karakteristiske sporer med et stjerneformet omriss.
Stjernesporet rødspore
Av .
Lisens: fri
Pluggsopp, Ringerike, Klekken
Pluggsopp (Paxillus involutus) danner sopprot med mange slags trær og vokser ofte på litt forstyrret grunn i skog, ofte langs veier og i parker. Må ikke spises da den kan forvolde dødelig allergisk reaksjon!
Pluggsopp, Ringerike, Klekken
Av .
Lisens: fri
Butt giftslørsopp (Cortinarius orellanus) er en av Norges aller giftigste sopper. Bare en liten bit på en sukkerbits størrelse kan være nok til å skade nyrene. Den er sjelden og vokser oftest i steinet, næringsfattig eikeskog. Foto fra Farsund, Lista.
.
Lisens: fri

Alle sopper som kan forårsake soppforgiftninger, regnes som giftige. Det er cirka 60 slike arter i Norge. Den eneste måten å unngå soppforgiftninger på er å bare spise sopper man er 100 prosent sikker på er spiselig. Den beste måten å bli sikker på om en sopp er en trygg matsopp er ved soppkontroll.

Svært giftige sopper

De aller farligste soppene er spiss giftslørsopp, butt giftslørsopp, hvit fluesopp, grønn fluesopp og flatklokkehatt. Blek sandmorkel og vanlig sandmorkel kan også være ganske farlige. Selv inntak av bare en halv sopp av disse typene kan fremkalle dødsfall om ikke legehjelp nås i tide. Giftslørsoppene kan også gi varige, alvorlige nyreskader ved inntak av ørsmå mengder, ofte ikke mer enn en sukkerbits størrelse. Alle disse formene for soppforgiftning gir først symptomer etter en lang stund. Fra soppen blir spist til besværet melder seg, tar det normalt fra 6 til 24 timer, men det kan gå opp til flere døgn.

Enkelte av de andre giftige storsoppene kan forårsake alvorlige forgiftninger eller død hos små barn og svekkede personer, men ved inntak av disse soppene viser symptomene seg innen 3–5 timer.

Noen av de farligste giftsoppene er langt vanligere sørover i Europa enn i Norge, som for eksempel parasollsoppene Lepiota brunneoincarnata («giftparasollsopp», funnet én gang i Norge) og Lepiota helvola (ikke funnet i Norge).

Mindre giftige sopper

De aller fleste giftige sopper gir lettere mage-tarmbesvær. Noen sopper er giftige rå, men blir bra matsopper når de blir grundig stekt eller kokt, med andre ord varmebehandlet minst ett kvarter. Rødskrubb er et eksempel på dette. Grå blekksopp (inneholder coprin) og klubbetraktsopp gir bare forgiftning hvis de inntas sammen med alkohol. Gullskjellsopp, nelliksopp og flere traktsopper utvikler små mengder blåsyre etter plukking, men forårsaker ikke ubehag om de spises mens de er helt nyplukkede.

Allergifremkallende sopper

Noen kan også få allergiske reaksjoner etter å ha spist sopp. Også sopper som forholdsvis ofte gir allergiske virkninger, blir gjerne betraktet som giftsopper. Den allergiske virkningen er særlig sterk av vanlig pluggsopp, som kan fremkalle dødsfall hos ømfintlige personer. Mange reagerer også på honningsopp. Noen typer sopp blir også lett bedervet, som gjør at man kan få forgiftningsliknende symptomer av å spise dem.

Giftstoffene

Giftstoffene i enkelte giftige sopper kan gjøres uvirksomme ved forvelling, tørking eller utlaking i salt, men giftene i hvit fluesopp, grønn fluesopp, spiss giftslørsopp, butt giftslørsopp og flatklokkehatt er like aktive uansett. Soppgiftene som er kjente, tilhører tre hovedtyper etter hvordan de virker i kroppen.

  • Cellegifter som amatoksiner, gyromitrin og orellanin skader blant annet lever, nyrer og hjerte og er dødelige i små konsentrasjoner.
  • Gifter som virker på nervesystemet som muskarin, muskinol og psilocybin er årsak til brekninger, svimmelhet, kramper og hallusinasjoner.
  • Mage- og tarmgifter er ofte av ukjent sammensetning og fører til kvalme, kolikk og diaré.

Mikrosopper

Mikrosopper fremkaller forgiftninger ved å infisere matvarer og fôr. Når havrekornene i fuktig vær om høsten får et rødt belegg av den imperfekte fusarium-soppen Gibberella zeae, kan de bli giftige. Tidligere forvoldte sekksporesoppen meldrøye, Claviceps purpurea, hele epidemier av ergotisme. Flere stråle- og penselmuggarter inneholder også gifter. Spesielt farlige er arter av Aspergillus flavus-gruppen, som danner aflatoksin, som er sterkt kreftfremkallende. Se mykotoksikose og mykose.

Liste over meget farlige norske sopper

Cellegifter

Gifter som virker på nervesystemet

Kraftig irritasjon i mage/tarm og/eller farlige allergiske reaksjoner

Mindre farlige, men giftige norske sopper

Gifter som virker på nervesystemet

Irritasjon av mage/tarm

  • Vårrødspore, Entoloma vernum
  • Lutrødspore, Entoloma rhodopolium
  • Rødkremle, Russula emetica
  • Andre skarpe kremler, Russula spp.
  • Risker uten spesiell forbehandling, Lactarius spp.
  • Giftsjampinjong (se under sjampinjong), Agaricus xanthoderma
  • Besk svovelsopp (se under svovelsopp), Hypholoma fasciculare
  • Reddiksopper, noen arter, Hebeloma spp.
  • Musseronger, brune og få andre, Tricholoma spp.
  • Munkehatter, noen arter, Melanoleuca spp.
  • Reddikhette, Mycena pura
  • Potetrøyksopper, Scleroderma spp.
  • Giftkorallsopp (se under korallsopp), Ramaria formosa
  • Blekkorallsopp (se under korallsopp), Ramaria pallida

Sopper som er giftige som rå og som krever minst ett kvarter varmebehandling

Sopper som er giftige sammen med alkohol

  • Grå blekksopp (se under blekksopp), Coprinellus atramentarius
  • Klubbetraktsopp, Ampulloclitocybe clavipes

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg