Glykogen, sammensatt karbohydrat (polysakkarid) som fortrinnsvis finnes i leveren og musklene. Glykogen kalles også dyrisk stivelse fordi det i likhet med stivelse er bygd opp av kjeder av glukosemolekyler. Det skiller seg fra plantestivelse ved at glukosekjedene er sterkt forgrenet, noe som er av betydning for dets funksjon i organismen. I form av glykogen lagres glukose i kroppen. Oppbygging og nedbryting av glykogen (glykogenstoffskiftet) formidles av enzymer som spalter fra eller kjeder glukosemolekyler til glykogenmolekylets kjede-ender. Takket være de mange forgreningene forløper prosessene hurtig. Glykogenmolekyler har derfor ingen fast størrelse, men er under stadig oppbygging og nedbryting. Leveren inneholder ca. 100 g glykogen, musklene i alt mellom 200 og 400 g.

Foreslå endring

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.