Glykosider, fellesbetegnelse på stoffer som dannes ved reaksjon mellom en hydroksylgruppe (-OH) i et karbohydrat og en hydroksylgruppe i en annen organisk forbindelse. Glykosider er meget utbredt i planteriket og omfatter fargestoffer som flavonglykosider og antocyaniner (som gir blomster og frukt deres gule, røde, blå og fiolette farger), smaksstoffer som vanillin og amygdalin (i bitre mandler) og en rekke viktige legemidler (digitalis, streptomycin, erytromycin m.fl.). Ved nedbryting av noen bestanddeler av dyreorganismer, f.eks. hemin i røde blodceller, dannes det glykosider av nedbrytingsproduktene i leveren. Leveren danner også glykosider av mange fremmede stoffer (avgiftning eller detoksifisering). Glykosider fra leveren skilles ut med urinen. Den gule fargen på urinen skyldes delvis et glykosid av et nedbrytingsprodukt av hemin (bilirubin).

Foreslå endring

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.