Glyserol, tidligere kalt glyserin, klar, fargeløs, tyktflytende væske som smaker søtt. Den kan blandes med og kan suge opp mye vann. Glyserol brukes derfor som grunnbestanddel i mange salver og fuktighetskremer. Kjemisk er glyserol en trivalent alkohol, dvs. at den inneholder tre hydroksylgrupper (-OH). Glyserol har kjemisk formel

CH2OH-CHOH-CH2OH

Glyserol er en bestanddel av de mest alminnelige fettstoffene i maten, triglyseridene, som er forbindelser mellom glyserolets hydroksylgrupper og fettsyrer (såkalte estere). Triglyserider, som lagres som fett, utgjør normalt ca. 10 % av kroppsvekten.

Glyserol er et biprodukt ved fremstilling av såpe fra fett. Det finnes også rent kjemiske måter å fremstille det på. Mye glyserol brukes til fremstilling av nitroglyserol, som er en ester av glyserol og salpetersyre. Nitroglyserol er den eksplosive bestanddelen i dynamitt. Nitroglyserol (nitroglyserin) brukes også ved behandling av angina pectoris.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.