Glyserol, tidligere kalt glyserin, klar, fargeløs, tyktflytende væske som smaker søtt. Den kan blandes med og kan suge opp mye vann. Glyserol brukes derfor som grunnbestanddel i mange salver og fuktighetskremer. Kjemisk er glyserol en trivalent alkohol, dvs. at den inneholder tre hydroksylgrupper (-OH). Glyserol har kjemisk formel

CH2OH-CHOH-CH2OH

Glyserol er en bestanddel av de mest alminnelige fettstoffene i maten, triglyseridene, som er forbindelser mellom glyserolets hydroksylgrupper og fettsyrer (såkalte estere). Triglyserider, som lagres som fett, utgjør normalt ca. 10 % av kroppsvekten.

Glyserol er et biprodukt ved fremstilling av såpe fra fett. Det finnes også rent kjemiske måter å fremstille det på. Mye glyserol brukes til fremstilling av nitroglyserol, som er en ester av glyserol og salpetersyre. Nitroglyserol er den eksplosive bestanddelen i dynamitt. Nitroglyserol (nitroglyserin) brukes også ved behandling av angina pectoris.

Foreslå endring

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.