Glyserol, tidligere kalt glyserin, er en klar, fargeløs og tyktflytende væske som smaker søtt. Den kan blandes med og kan suge opp mye vann. Glyserol brukes derfor som grunnbestanddel i mange salver og fuktighetskremer.

Kjemisk er glyserol en trivalent alkohol, det vil si at den inneholder tre hydroksylgrupper (-OH). Glyserol har kjemisk formel

CH2OH-CHOH-CH2OH

Glyserol er en bestanddel av de mest alminnelige fettstoffene i maten, triglyseridene, som er forbindelser mellom glyserolens hydroksylgrupper og fettsyrer (såkalte estere). Triglyserider, som lagres som fett, utgjør normalt om lag ti prosent av kroppsvekten.

Glyserol er et biprodukt ved fremstilling av såpe fra fett. Det finnes også rent kjemiske måter å fremstille det på. Mye glyserol brukes til fremstilling av nitroglyserol, som er en ester av glyserol og salpetersyre. Nitroglyserol er den eksplosive bestanddelen i dynamitt. Nitroglyserol (nitroglyserin) brukes også ved behandling av angina pectoris.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.