hørselstap ved støyskade

Hørselstap ved støyskade er døvhet for høye toner forårsaket av gjentatt påvirkning av sterke lydbølger, for eksempel fra tungt maskineri. De sterke lydene skader den delen av hørselsorganet som er følsom for høye toner, slik at disse ikke lenger kan registreres, mens middels høye og lave toner høres normalt. Støyskader rammer mange mennesker og er krevende å behandle.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Vigdis T. Forsberg

Hvor stor risiko er det for ungdom (i vekstfasen) å få kronisk støyskade - i f.eks. en gymnastikksal uten regulert akustikkforhold? Man kjenner til hvordan kakofonien brer seg bare noen snakker litt høyt i en slik sal. Er det ansvarlig av et skolestyre å lage musikkfest for ungdommen, ved å hyre inn høytspillende rockeband i en slik gymnastikksal? Kort fortalt: Hva kan en slik støysituasjon gjøre med hørselen?

svarte Georg Kjøll

Hei Vigdis. Det er umulig å si hvor stor risikoen er helt generelt, uten konkrete mål på hvor høy lyden faktisk er. Men på Helsedirektoratets hjemmeside ligger det en anbefalt informasjonsbrosjyre om Musikkanlegg og helse, rettet mot konsertarrangører og kommuner: http://helsedirektoratet.no/publikasjoner/musikkanlegg-og-helse-veileder-til-arrangorer-og-kommuner/Publikasjoner/musikkanlegg-og-helse-veileder-til-arrangorer-og-kommuner.pdfDu kan også se på denne artikkelen om lydnivå på konserter fra forskning.no: http://forskning.no/musikk/2012/07/hva-er-verst-horselen-festival-eller-oretelefonerAlt godt fra Georg

svarte Vigdis T. Forsberg

Mange takk for god informasjon. Beste hilsen VTF.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg