Hamstrings.

Hamstrings, den bakre lårmuskulaturen som bøyer kneleddet og strekkjer hofteleddet.

Av /KF-arkiv ※.

Hamstringsstrekk er skade av hamstringsmusklene, det vil si muskulaturen på baksiden av låret.

Skaden er en av de vanligste blant utøvere som driver idretter som karakteriseres av maksimal sprint eller akselerasjoner, som fotball og sprint.

Utøvere med lavere muskelstyrke i hamstringsmuskulatur er mer utsatt for skader, særlig dersom de har hatt tilsvarende skade tidligere. Det antas også at utøvere med lav bevegelighet har høyere risiko for skade.

Mekanisme

Ved hamstringsstrekk overrives noen muskelfibre, vanligvis de som er dypt inne i muskelen i overgangen til de lange senene som kjennetegner disse musklene. I sjeldne tilfeller kan senen løsne fra sitt utspring på sitteknuten.

Hamstringsmuskulaturen er rik på blodkar, og sirkulasjonen er oftest høy når skaden inntreffer. Det kan derfor komme en stor blødning i muskulaturen. Dette kan resultere i økt trykk i muskellosjen og forkalkninger i muskelen (myositis ossificans).

Symptomer

En hamstringsstrekk gir umiddelbart sterke smerter, nærmest som om noe hugger til bak på låret. Utøveren faller ofte om, eller hinker og må stoppe opp.

Diagnostikk

Ved funksjonsundersøkelse har utøveren smerter og nedsatt isometrisk og dynamisk kraft. MR-undersøkelse vil i mange tilfeller bekrefte diagnosen, men i mindre alvorlige tilfeller kan tilsvarende symptomer foreligge uten at man kan påvise muskelskade eller blødning ved MR-undersøkelse.

Behandling

Akuttbehandlingen følger PRICE-prinsippet i 1–2 dager (se behandling av idrettsskader). Deretter øvelsesbehandling med progresjon fra lett sirkulasjonstrening (sykling på ergometer, gange, lett jogg) til styrketrening, først isometrisk, deretter konsentrisk og til slutt eksentrisk styrketrening. Til slutt progresjon til løping med økende hastighet og akselerasjon.

Progresjonen bør følges nøye, helst i samråd med fysioterapeut. I tilfeller hvor senen er revet løs fra sitteknuten kan det være nødvendig med operasjon.

Prognose

Prognosen er oftest god, i beste fall kan utøveren være tilbake i trening etter et par uker, men skaden fører ofte til lengre fravær fra idretter som krever eksplosiv muskelbruk. Ved for tidlig tilbakegang til eksplosive idretter er det stor fare for tilbakefall.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg