herbicider

Artikkelstart

Herbicider er stoffer som brukes til å drepe uønsket plantevekst, særlig ugress. Herbicidene faller i mange forskjellige grupper både når det gjelder kjemisk sammensetning og virkemåte overfor planter.

Faktaboks

Uttale
herbicˈider
Etymologi
av latin herba, ‘urt’, og caedere, ‘drepe’

De aller fleste brytes ganske raskt ned av mikroorganismer i jorden og har derfor ingen langtidsvirkning på det naturlige miljøet. Noen herbicider virker ved å stoppe fotosyntesen, eller de påvirker plantene på samme måte som deres naturlige veksthormoner, slik at plantene «forvokser» seg. Disse stoffene har ingen hormonvirkning på dyr. De regnes i det hele tatt som lite giftige.

Et stoff av denne gruppen er 2,4,5-T (2,4,5-triklorfenoksyeddiksyre). Dette stoffet er også i seg selv lite giftig for mennesker, men noen preparater av dette stoffet har vist seg å inneholde betydelige mengder av forurensningen tetraklordioksin (egentlig 2,3,7,8-tetraklor-dibenso-p-dioksin). Dette er et av de aller giftigste stoffer som er fremstilt av mennesker. Etter at 2–3 kilo av dette ble spredt fra en fabrikkpipe i Seveso i Nord-Italia i 1976, måtte området rundt fabrikken evakueres, og så sent som et år etterpå ble det meldt om nye sykdomstilfeller som kunne settes i forbindelse med utslippet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg