herbicider

Herbicider er stoffer som brukes til å drepe uønsket plantevekst, særlig ugress. Herbicidene faller i mange forskjellige grupper både når det gjelder kjemisk sammensetning og virkemåte overfor planter.

Faktaboks

uttale:
herbicˈider
etymologi:
av latin herba, ‘urt’, og caedere, ‘drepe’

De aller fleste brytes ganske raskt ned av mikroorganismer i jorden og har derfor ingen langtidsvirkning på det naturlige miljøet. Noen herbicider virker ved å stoppe fotosyntesen, eller de påvirker plantene på samme måte som deres naturlige veksthormoner, slik at plantene «forvokser» seg. Disse stoffene har ingen hormonvirkning på dyr. De regnes i det hele tatt som lite giftige.

Et stoff av denne gruppen er 2,4,5-T (2,4,5-triklorfenoksyeddiksyre). Dette stoffet er også i seg selv lite giftig for mennesker, men noen preparater av dette stoffet har vist seg å inneholde betydelige mengder av forurensningen tetraklordioksin (egentlig 2,3,7,8-tetraklor-dibenso-p-dioksin). Dette er et av de aller giftigste stoffer som er fremstilt av mennesker. Etter at 2–3 kilo av dette ble spredt fra en fabrikkpipe i Seveso i Nord-Italia i 1976, måtte området rundt fabrikken evakueres, og så sent som et år etterpå ble det meldt om nye sykdomstilfeller som kunne settes i forbindelse med utslippet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg