Herbicider er stoffer som brukes til å drepe uønsket plantevekst, særlig ugress. Herbicidene faller i mange forskjellige grupper både når det gjelder kjemisk sammensetning og virkemåte overfor planter.

De aller fleste brytes ganske raskt ned av mikroorganismer i jorden og har derfor ingen langtidsvirkning på det naturlige miljøet. Noen herbicider virker ved å stoppe fotosyntesen, eller de påvirker plantene på samme måte som deres naturlige veksthormoner, slik at plantene «forvokser» seg. Disse stoffene har ingen hormonvirkning på dyr. De regnes i det hele tatt som lite giftige.

Et stoff av denne gruppen er 2,4,5-T (2,4,5-triklorfenoksyeddiksyre). Dette stoffet er også i seg selv lite giftig for mennesker, men noen preparater av dette stoffet har vist seg å inneholde betydelige mengder av forurensningen tetraklordioksin (egentlig 2,3,7,8-tetraklor-dibenso-p-dioksin). Dette er et av de aller giftigste stoffer som er fremstilt av mennesker. Etter at 2–3 kilo av dette ble spredt fra en fabrikkpipe i Seveso i Nord-Italia i 1976, måtte området rundt fabrikken evakueres, og så sent som et år etterpå ble det meldt om nye sykdomstilfeller som kunne settes i forbindelse med utslippet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.