hjerneskade - ved ulykker

Hjerneskade, kan skje på forskjellig måte og i forskjellig grad. I lette tilfeller dreier det seg om hjernerystelse.

I de alvorligste tilfellene blir det et åpent sår, brudd av kranieknoklene og skade av hjernehinner og hjerne med blødninger. Dette er alltid en livstruende tilstand, og en vanlig dødsårsak ved ulykker hvor hodet utsettes for kraftig støt eller trykk. Selv om man umiddelbart overlever skaden, kan det åpne såret gi anledning til infeksjoner i hjernehinnene og i selve hjernevevet. Også dette gjør at behandlingen er meget krevende.

Tegn på alvorlig brudd er at cerebrospinalvæsken (hjernevæsken) siver ut av nese og ører. Blødninger fra nese, munn og ører kan tyde på det samme, men kan også skyldes lokale skader. Dobbeltsidig «blått øye» eller såkalt brillehematom kan tyde på brudd på undersiden av hodeskallen (skallebasis).

I enkelte tilfeller kan det etter hvert utvikles symptomer på grunn av blødning i hjernehinnene, og det utvikler seg en blodansamling som trykker på hjernen. Dette kan være i form av et epiduralt hematom eller et subduralt hematom. Selv om det ikke finnes noe tydelig overflatesår, kan det være oppstått en brist eller til og med brudd i kraniet, og en bensplint har kanskje trengt inn i hjernemassen. Også et flattrykt brudd kan øve trykk på hjernen.

Diagnose

Symptomene behøver ikke vise seg umiddelbart, men kan komme etter timer eller dager hvis det dreier seg om en blodansamling (hematom) som utvikler seg. Røntgenundersøkelser vil kunne avsløre slike skader og komplikasjoner. Spesielt er CT av hjernen nyttig for raskt å kunne påvise blødninger. Det kan bli nødvendig med kirurgisk behandling.

Komplikasjoner

En del pasienter vil etter en hodeskade ha vanskelig for å komme ordentlig i form igjen. Dette kan vare i kortere eller lengre tid. De kan ha nedsatt arbeidsevne, være trette og irritable. De kan ha lett for å føle seg svimle. Hodepine er også et vanlig symptom. Også fysiske anstrengelser tåler de ofte dårlig. I uttalte tilfeller kan det påvises en varig endring av mentale funksjoner (post-traumatisk encefalopati). Det kan også opptre epilepsi på grunn av hjerneskade eller arrdannelser.

Gjentatte mindre eller større hodeskader, for eksempel hos boksere, kan etter noen tid gi forandringer i hjernefunksjonen. Man tror at dette skyldes små blødninger i hjernen etter gjentatte slag og støt mot hodet. Talebesvær og ofte et glassaktig blikk får disse personene til å virke beruset, og derfor kalles tilstanden «punch-drunkenness».

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg