Hjerte-lunge-redning, betegnelse på akutt behandling ved hjertestans og pustestopp. Behandlingen kan deles i to faser: basal hjerte-lunge-redning (BHLR) og avansert hjerte-lunge-redning (AHLR). Den basale fasen kan utføres av legfolk uten hjelpemidler, mens den avanserte krever spesielt trenet personell (medisinsk eller paramedisinsk), medikamenter og spesialutstyr.

Basal hjerte-lunge-redning består i å utføre brystkompresjoner og innblåsninger (munn-til-munn-metoden). Se framgangsmåte i artikkel om førstehjelp.

Da BHLR bare i unntakstilfeller vil kunne gjenopprette hjertets pumpefunksjon etter hjertestans, er den prinsipielt en prosedyre som brukes for å opprettholde en viss oksygentilførsel til hjernen og andre viktige organer i en begrenset tidsperiode, inntil avansert hjerte-lunge-redning kan komme i gang.

Avansert hjerte-lunge-redning gir noe bedre oksygentilførsel til hjernen enn den basale. Hovedforskjellen er imidlertid at den avanserte redningen gir mulighet til å gjenopprette hjertets normale pumpefunksjon.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.