Hjulbenthet er en benstilling hvor avstanden mellom knærne er uvanlig stor. Bena danner en bue, fordi låret blir rettet utover og leggen innover.

En viss grad av hjulbenthet er normalt i de første par leveårene. Deretter kan det oppstå kalvbenthet rundt 2 – 4 års alder, hvor knærne nærmer seg hverandre igjen. Enkelte vekstforstyrrelser kan være familiært betinget og kan gi vedvarende hjulbenthet hos barn, men sjelden i en slik grad at det er nødvendig å operere. Tidligere var rakitt (engelsk syke som skyldes D-vitamin-mangel) en vanlig årsak til hjulbenthet. Bruddskader, lammelser og barneleddgikt kan også gi feilstillinger i kneleddet.

Hos voksne er artrose (slitasjegikt) en vanlig årsak til hjulbenthet. I slike tilfeller kan hjulbentheten bli ekstrem. Pasienten får smerter og problemer med vanlig gange.

Ved tidlig tegn på hjulbenhet og artrose er behandlingen konservativ, med fokus på styrketrening og vektreduksjon. I mer alvorlige tilfeller kan det være nødvendig å korrigere feilstillingen ved hjelp av operasjon. Operasjonsmetoden vil blant annet avhenge av om tilstanden er ensidig eller dobbeltsidig, om hoftene er angrepet og så videre. Det kan være aktuelt å rette opp benets akser ved å gjøre en osteotomi, der kirurgen lager et kunstig brudd, retter opp benets akser, og fikserer bruddet med en plate. Hos pasienter med utslitt kne kan det være aktuelt å erstatte kneleddet med en kneprotese. Et godt operasjonsresultat avhenger av god opptrening, uavhengig av operasjonsmetode.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.