hjulbenthet

Hjulbenthet er en benstilling hvor avstanden mellom knærne er uvanlig stor. Bena danner en bue, fordi låret blir rettet utover og leggen innover.

Faktaboks

Også kjent som
genu varum

Hos barn

En viss grad av hjulbenthet er normalt i de første par leveårene. Deretter kan det oppstå kalvbenthet rundt 2 – 4 års alder, hvor knærne nærmer seg hverandre igjen. Enkelte vekstforstyrrelser kan være familiært betinget og kan gi vedvarende hjulbenthet hos barn, men sjelden i en slik grad at det er nødvendig å operere. Tidligere var rakitt (engelsk syke som skyldes D-vitamin-mangel) en vanlig årsak til hjulbenthet. Bruddskader, lammelser og barneleddgikt kan også gi feilstillinger i kneleddet.

Hos voksne

Hos voksne er artrose (slitasjegikt) en vanlig årsak til hjulbenthet. I slike tilfeller kan hjulbentheten bli ekstrem. Pasienten får smerter og problemer med vanlig gange.

Behandling

Kneet er rettet opp ved å lage et kunstig brudd (osteotomi)i tibia som er fiksert med skrue og plate.
Postoperativt røntgen etter osteotomi av . Gjengitt med tillatelse
Preoperative bilder av en pasient med hjulbenhet (varusfeilstilling) i knærne. Kneleddet slites på innsiden (medialt) og er smertefullt. Ved oppretting av aksene vil belastningen gå gjennom midten eller utsiden av kneet, og dermed redusere belastningsrelaterte smerter.
Hjulbenthet (genu varus) av . Gjengitt med tillatelse

Ved tidlig tegn på hjulbenhet og artrose er behandlingen konservativ, med fokus på styrketrening og vektreduksjon. I mer alvorlige tilfeller kan det være nødvendig å korrigere feilstillingen ved hjelp av operasjon. Operasjonsmetoden vil blant annet avhenge av om tilstanden er ensidig eller dobbeltsidig, om hoftene er angrepet og så videre. Det kan være aktuelt å rette opp benets akser ved å gjøre en osteotomi, der kirurgen lager et kunstig brudd, retter opp benets akser, og fikserer bruddet med en plate. Hos pasienter med utslitt kne kan det være aktuelt å erstatte kneleddet med en kneprotese. Et godt operasjonsresultat avhenger av god opptrening, uavhengig av operasjonsmetode.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg