Hormonbehandling av kreft, baserer seg på at kreftcellene ved enkelte krefttyper er avhengig av hormonell stimulering for å vokse. Ved å endre det hormonelle miljø i kroppen, kan man oppnå redusert tilvekst av kreftceller. Samtidig øker gjerne såkalt programmert celledød (apoptose) i kreftcellene. Da kan svulstene reduseres i størrelse, pasienten få bedring av symptomene, og leve lengre og bedre. Det er krefttyper som utgår fra sterkt hormonelt påvirkelig normalvev som er (mer eller mindre) tilgjengelig for hormonbehandling, – brystkreft, prostatakreft, kreft i livmorlegemet, visse typer skjoldbruskkjertelkreft, og enkelte typer lymfekreft og leukemier. Den spesifikke hormonbehandling er nevnt under hver av disse krefttypene, her nevnes bare noen av prinsippene:

Hormonelt påvirkelige kreftceller har gjerne spesifikke reseptormolekyler, som stimuleres av de aktuelle hormoner, og gir beskjed til kontrollmekanismer om enten øket celledeling, eller hindret eller øket programmert celledød. Ved brystkreft utføres rutinemessig analyse (i vevssnitt av svulsten) på om det foreligger østrogenreseptor og/eller progesteronsreseptor hos den enkelte pasient. Dette er veiledende både for tilleggsbehandling i tidlige stadier av sykdommen, og ved spredning. Tidligere reduserte man hormonstimulering av brystkreft ved å fjerne hormonproduksjonen i eggstokkene ved å fjerne dem kirurgisk eller ved bestråling. Nå oppnåes samme effekt ved medikamentell blokkering av hormonproduksjonen, eller ved å tilføre såkalte antihormoner. Dette er medikamenter som binder seg sterkt til hormonreseptorene i kreftcellene, og hindrer derved stimulering.

På samme måte reduseres testosteronstimulering av prostatakreftceller ved at testiklene fjernes kirurgisk (sjelden nå), eller ved såkalt medikamentell kastrasjon, eller man kan blokkere androgen/testosteron-reseptorene ved antiandrogener i tablettform.

Felles for alle typer hormonbehandling er at det alltid finnes noen kreftceller som kan vokse uavhengig av hormonbehandlingen, og disse vil før eller siden vokse frem, i hvert fall ved langtkommet kreftsykdom (utvikling av hormonresistens). Enkelte kreftpasienter kan ha meget god og langvarig effekt av hormonbehandling. Hormonbehandling kombineres ofte med annen behandling. Bivirkningene av hormonbehandling er vanligvis mindre uttalt enn ved cellegiftbehandling.

Foreslå endring

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.