Hormonell prevensjon er en gruppe legemidler som skal motvirke uønsket graviditet ved å tilføre hormoner.

To hovedtyper

Disse prevensjonsmidlene kan deles inn i to hovedtyper:

  • Prevensjonsmidler som inneholder hormonene østrogen og gestagen, såkalte kombinasjonspreparater. Dette er eksempelvis p-piller, p-ring og p-plaster.
  • Prevensjonsmidler som kun inneholder gestagen. Dette er for eksempel p-stav, hormonspiral og gestagen p-piller.

Hormonelle prevensjonsmidler er reseptbelagte.

Kombinasjonspreparater

Kombinasjonspreparater er de prevensjonsmidlene som både inneholder østrogen og et gestagen. For alle preparatene er det mulig å ta én ukes pause fra hormoner etter tre uker med kontinuerlig bruk.

P-piller

P-piller er den vanligste formen for hormonell prevensjon i Norge. Kvinnen tar én tablett hver dag i enten 21 eller 28 dager, avhengig av hvilket preparat man velger. Uansett hvilke kombinasjonspiller man bruker, vil 21 tabletter inneholde hormoner og et eventuelt tillegg på syv tabletter være uten hormoner.

P-ring

P-ringen er en myk vinylring, som føres inn i skjeden av kvinnen selv, og skal sitte i tre uker sammenhengende før den tas ut igjen. Den virker ved å kontinuerlig avgi en liten mengde hormoner via vaginalslimhinnen.

P-plaster

P-plaster er et tynt, mykt plaster som virker ved å avgi hormoner via huden. P-plaster plasseres enten på én av rumpeballene, magen, ytre overarm eller øverst på ryggen. Plasteret skal skiftes på en fast ukedag hver uke i tre påfølgende uker.

Virkemåte

Den viktigste effekten av kombinasjonspreparatene er å hemme modningen av egg og eggløsning. I tillegg endres sekretet i livmorhalsen, slik at det blir mindre gjennomtrengelig for sædceller. Livmorslimhinnen blir også mindre mottakelig. Hvis et egg skulle bli befruktet vil det derfor ikke kunne feste seg i livmoren.

Innhold

Kombinasjonspreparatene inneholder ulike kombinasjoner av østrogen og gestagen. Det finnes tre forskjellige østrogener; etinyløstradiol, som er det vanligste, estetrol og østradiolvalerat. Det finnes mange flere forskjellige gestagener. De vanligste typene gestagen er levonorgestrel, desogestrel, noretisteron og drospirenon. De ulike gestagentypene har forskjellig evne til å binde seg til diverse reseptorer, der reseptorer for progesteron, androgen og østrogen er de viktigste for effekten, og de kan derfor ikke sammenlignes på vektbasis.

Fordeler

Fordeler ved bruk av disse prevensjonsmidlene er at sannsynligheten for uønsket graviditet er liten. Dessuten kan disse føre til mer regelmessige blødninger og gjøre det mulig å regulere menstruasjon. For eksempel kan man hoppe over en menstruasjon ved å ikke ta den angitte pausen fra prevensjonsmidlet i én uke. Videre vil blødningsmengden og menstruasjonssmerter kunne reduseres. Det er også vist at risikoen for eggstokk- og livmorkreft reduseres ved langvarig bruk over ti år.

Bivirkninger

Bivirkninger varierer for de ulike preparatene og blant de ulike brukerne, men vanlige bivirkninger vil kunne være blødningsforstyrrelser, humørendringer, depresjon, hodepine, kvalme, oppkast, vektøkning, utslett, akne og ømme bryster. Bruk av kombinasjonsmidlene kan også føre til nedsatt glukosetoleranse.

En sjelden, men potensielt alvorlig bivirkning ved bruk av hormonell prevensjon med østrogen er blodpropp (trombose). Blodpropprisikoen er størst i løpet av det første året, og den er lavere for preparater som inneholder levonorgestrel eller norgestimat, enn for kombinasjoner med desogestrel og drospirenon.

Prevensjonsmidler med østrogen og gestagen i kombinasjon, kan brukes av personer som ikke har hjerte- og karsykdommer, diabetes, migrene med aura, kreftsykdommer som er østrogenfølsomme, eller har økt risiko for blodpropp, hjerteinfarkt eller hjerneslag i nærmeste familie. Dersom noen av disse tilstandene foreligger, skal legen gjennomføre en risikoavveining før resepten før slike prevensjonsmidler forskrives.

Gestagenpreparater

Prevensjonsmidler som inneholder kun gestagen og ikke østrogen, er minipiller, gestagen p-piller, hormonspiral, p-stav og p-sprøyte.

Gestagenpiller

Gestagenpillene er p-piller som må tas hver dag uten at man tar en pillefri uke. Disse finnes med to ulike mengder hormon, i såkalt lavdose og høydose.

Lavdosepreparatet, som tradisjonelt omtales som minipillen (handelsnavn Conludag), inneholder gestagenet noretisteron. Dette påvirker slimet i livmorhalsen og gjør at sædcellene ikke klarer å trenge gjennom.

De normaldoserte, ofte kalt gestagen p-piller inneholder gestagenet desogestrel eller drospirenon. Disse hemmer i tillegg eggløsning og veksten av livmorslimhinnen, slik at eventuelle befruktede egg ikke kan feste seg. Sannsynlighet for uønsket graviditet er derfor større ved bruk av lavdosepreparater enn ved bruk av normaldoserte preparater.

Hormonspiral

Hormonspiralen er et langtidsvirkende prevensjonsmiddel, som settes inn i livmorhulen og frigjør små mengder av gestagenet levonogestrel (handelsnavn Jaydess, Kyleena, Levosert, Mirena).

Den beskytter mot uønsket graviditet i tre til åtte år, avhengig av hvilket preparat man velger. Hormonet vil både gjøre slimet i livmorhalsen ugjennomtrengelig for sædceller og gjøre miljøet ugunstig for befruktning. Hos noen kvinner hemmes eggløsningen. Hormonspiral er et av de sikreste prevensjonsmidlene på markedet.

P-stav

P-stav er et langtidsvirkende prevensjonsmiddel, og er en vinylstav som settes inn i underhuden på armen og her frigjør gestagenet etonogestrel (handelsnavn Nexplanon) til blodbanen. Den virker både ved å gjøre slimet i livmorhalsen ugjennomtrengelig for sædceller, men hemmer også eggløsning. P-staven er, i likhet med hormonspiralen, blant de sikreste prevensjonsmidlene vi har for å beskytte mot uønsket graviditet.

P-sprøyte

P-sprøyten er et langtidsvirkende prevensjonsmiddel som inneholder gestagenet medroksyprogesteronacetat (handelsnavn Depo-Provera). Det administreres hver tredje måned i form av injeksjoner, og virker ved å hemme eggløsningen, i tillegg til å gjøre slimet i livmorhalsen seigere.

Fordeler

Fordeler med rene gestagenpreparater, er at risikoen for blodpropp ikke er økt, og de kan også brukes av ammende, røykere, diabetikere, pasienter med migrene og høyt blodtrykk. Dessuten kan menstruasjonen utebli helt, noe som mange brukere synes er positivt.

Ulemper

En ulempe ved bruk av gestagenpiller er at det kreves nøyaktighet, som vil si at tabletten må tas til cirka samme tid hver dag, for å opprettholde virkningen som beskytter mot uønsket graviditet. For hormonspiral, p-stav og -sprøyte reduseres risikoen for brukerfeil ettersom de ikke må tas daglig.

Bivirkninger

Bivirkninger av disse preparatene kan være hyppige og uregelmessige blødninger, kvalme, akne, brystspenning, hodepine, humørendringer og nedsatt lyst til samleie, men disse vil ofte være forbigående.

Pearl indeks

Et prevensjonsmiddels sikkerhet angis i Pearl indeks. Tallet angir antall graviditeter per 100 brukere i løpet av ett år. Pearl Indeks for hormonelle prevensjonsmidler varierer mellom 0,1 og 7.

Pearl indeks ved typisk bruk for de ulike hormonelle prevensjonsmidlene:

  • P-stav = 0,1
  • Hormonspiral = 0,7
  • P-sprøyte = 4
  • P-piller (kombinasjonspreparater)
    • Monofasepreparater = 7
    • Sekvenspreparater = 7
  • P-plaster = 7
  • P-ring = 7
  • Gestagen p-piller
    • Minipille = 7
    • Normaldoserte preparater = 7

Nødprevensjon

Hormonell prevensjon omfatter også angrepillen som er en type nødprevensjon. Den skal kun brukes unntaksvis og ikke erstatte vanlig prevensjon. Nødprevensjon benyttes inntil tre til fem døgn etter et ubeskyttet samleie for å utsette eggløsningen i rundt fem dager, og slik hindre uønsket graviditet. Denne typen prevensjon er reseptfri og fås kjøpt på apotek.

Den sikreste formen for nødprevensjon er kobberspiral som settes inn i livmoren inntil 5 dager etter første ubeskyttede samleie i syklus.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg