hovedredningssentral

Hovedredningssentralen Sør-Norge, som ligger på Sola ved Stavanger.
Hovedredningssentralen Sør-Norge av . Gjengitt med tillatelse

Hovedredningssentral er en sentral som er døgnbemannet med spesialutdannet personell for å samordne redningstjenesten.

Faktaboks

Også kjent som
HRS

I Norge er det to hovedredningssentraler. En sentral ligger i Bodø med ansvar for Svalbard, de tre nordligste fylkene og tilstøtende havområder nord for 65. breddegrad. Den andre hovedsentralen er på Sola ved Stavanger for fylkene fra Trøndelag og sørover med tilstøtende havområder.

Hovedredningssentralen samordner ressursbruken ved redningsaksjoner og overvåker arbeidet til lokale redningssentraler (LRS), som finnes i hvert politidistrikt. Hovedredningssentralen leder selv redningsaksjoner til sjøs og aksjoner som omfatter ansvarsområdet til flere lokale redningssentraler.

Hovedredningssentralene samarbeider med tilsvarende sentraler i andre land om redningsaksjoner til sjøs etter internasjonalt anerkjente konvensjoner og retningslinjer.

Politimestrene i henholdsvis Bodø og Stavanger er ansvarlig for driften av hovedredningssentralen sammen med en ledelsesgruppe bestående av representanter for Sjøforsvaret, Luftforsvaret, Avinors lufttrafikktjeneste, Telenors kystradiotjeneste og helsetjenesten ved fylkeslegene i henholdsvis Nordland og Rogaland.

Når en hovedredningssentral mottar meldinger som tyder på at det er behov for medisinsk nødhjelp, blir disse formidlet til den medisinske nødmeldetjenesten gjennom en akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK-sentral). Ved behov for medisinsk rådgivning til skip knyttes kontakt med Haukeland universitetssykehus i Bergen, der det finnes en egen vakttjeneste, Radio Medico, som gir legeråd til skip.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg