De fire temperamentene
Fra Grande Commande, en rekke statuer i parken tilknyttet Versailles-slottet. Statuene ble designet av Charles Le Brun. Statuene representerer den oppfarende kolerikeren, den oppstemte sangvinikeren, den depressive melankolikeren og den trege flegmatikeren.
Humoralpatologi
Humoralpatologiens prinsipper med kroppens fire «hovedorganer» og deres forhold til de fire «kardinalvæskene». Her ser vi at hjernen er «fuktig» og «kald», og skal således behandles med det motsatte - «varme» og «tørre» medikamenter.
Humoralpatologi
Av .

Humoralpatologi er en medisinsk lære fra antikken som gikk ut på at kroppens væsker skulle være i likevekt.

Faktaboks

Uttale
humorˈalpatologˈi
Etymologi
av latin humor, ‘væske’

De greske naturfilosofene tenkte seg at alle ting var skapt av fire grunnelementer: ild, jord, luft og vann. I menneskekroppen ble disse elementene representert av henholdsvis leveren, milten, hjertet og hjernen, og man trodde at de utskilte væskene gul galle, svart galle, blod og slim. Etter Hippokrates' oppfatning skulle disse væskene stå i et bestemt likevektsforhold til hverandre (eukrasi). For mye eller for lite av en eller flere av dem var ensbetydende med sykdom (dyskrasi).

Man tenkte seg også at væskene kunne påvirke de individuelle karaktertrekk eller temperamenter (av latin temperamentum, 'riktig blanding'), alt etter hvilken væske som var dominerende hos vedkommende:

Denne teorien, som holdt seg levende i medisinske miljøer til langt inn på 1800-tallet (i folkemedisinen helt til vår egen tid), dannet bakgrunnen for den overdrevne bruk av klystér, årelating og brekkmidler som terapi ved omtrent all slags sykdom, som et middel til å gjenskape balansen i de fire kroppsvæskene.

Humoralpatologien ble omkring 1850 avløst av den såkalte cellularpatologien, som den moderne patologien bygger på.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg