Hydrogencyanid er en gass ved romtemperatur. Den er lett løselig i vann, og løsningene er svakt sure. Den har en lukt som minner om bitre mandler (imidlertid er ikke alle mennesker i stand til å kjenne denne lukten); bitre mandler og mange andre frø inneholder kjemiske forbindelser som frigjør blåsyre ved kontakt med syrer eller med bestemte enzymer.

Blåsyre er en av de farligste gifter som finnes, først og fremst fordi den virker så fort, i løpet av sekunder eller minutter. Ingen vanlige frø eller andre naturprodukter inneholder så mye blåsyre at de må betraktes som farlige for mennesker; imidlertid finnes det strøk av verden der mennesker periodevis er henvist til å leve av bestemte bønnesorter eller andre matvarer som inneholder blåsyre, og i disse tilfellene kan det muligens opptre kroniske blåsyreforgiftninger (noe som ellers ikke forekommer, fordi blåsyre forsvinner fort fra organismen dersom forgiftningen ikke er alvorlig). Se også cyanider.

Navnet blåsyre kommer av at et salt av blåsyre som inneholder jern, tidligere ble brukt som blåfarge («prøyssisk blått»). Saltene av blåsyre eller hydrogencyanid kalles cyanider.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.