I fortynnet løsning på 3 % selges hydrogenperoksid til gurgling.

Hydrogenperoksid av Apotek 1. CC BY 2.0

Hydrogenperoksid er en fargeløs forbindelse av to hydrogenatomer og to oksygenatomer (H2O2), til forskjell fra vanlig vann, som har ett oksygenatom (H2O). Hydrogenperoksid avgir lett det ene oksygenatomet. Helt ren hydrogenperoksid er en tyktflytende væske som er uhyre eksplosiv.

I teknikken brukes hydrogenperoksid som blekemiddel for tekstiler. Tidligere ble det brukt som drivmiddel for raketter, gjerne i forbindelse med en brennbar væske som parafin. Det selges gjerne som en 30 % oppløsning i vann. Denne oppløsningen virker kraftig etsende på huden.

I fortynnet oppløsning, 3 % og mindre, brukes hydrogenperoksid til gurgling og til rensing og desinfeksjon av sår. Virkningen beror på at stoffet avgir oksygen ved kontakt med enzymer i vevene (katalase og peroksidase). Oksygenet fjerner smusspartikler, oksiderer betennelsesprodukter og dreper mikro-organismer. Hydrogenperoksid blir spaltet i løpet av minutter eller sekunder ved kontakt med levende vev. Fortynnede løsninger av hydrogenperoksid kan bare lagres i noen måneder.

Også de cellene i kroppen som tar opp og ødelegger bakterier (fagocyterende celler), benytter seg av hydrogenperoksid for å drepe bakterier som er blitt tatt opp og befinner seg i «blærer» inne i cellen. Dette skjer ved hjelp av enzymet peroksid-dismutase, som omdanner peroksid (O2) til H2O2 og oksygen (O2). Dette vil ikke si at hydrogenperoksid er ufarlig når det tilføres utenfra.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.