Hydrogensulfid, tidligere kalt svovelvannstoff, H2S, er en fargeløs, giftig, brennbar gass som lukter som råtne egg. Gassen tas opp i kroppen først og fremst ved innånding. Ved eksponering for lave konsentrasjoner er gassen mest irriterende på slimhinnene i luftveiene. Ubehagelig lukt er et godt varsel ved lave konsentrasjoner i luften, men luktesansen forsvinner raskt ved eksponering for høyere konsentrasjoner.

Ved eksponering for konsentrasjoner mellom 10 og 500 ppm kan det opptre hodepine, smerter i leggmusklene, og i enkelte tilfeller betydelig åndenød. Bevisstløshet kan opptre i løpet av 10–20 minutter som følge av åndedrettssvikt. Det er ikke fastslått med sikkerhet om eksponering for hydrogensulfid fører til kroniske skader i sentralnervesystemet, i form av polynevritt (betennelse i perifere nerver), paralyser og økt tendens til psykiske forstyrrelser.

Mekanismene for forgiftningene er at hydrogensulfid hemmer viktige enzymer i cellestoffskiftet, særlig cytokrom oksidase. Det kan føre til at de enzymene som regulerer den intracellulære elektrontransporten kan blokkeres. Gassen har sannsynligvis også en direkte innvirkning på styringen av åndedrettet og hjerterytmen, og kan føre til hurtig åndedrett og langsom hjertereaksjon.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.