Hypertermibehandling er oppvarming av kroppsdeler til 40–45 °C for å behandle kreft i det aktuelle området.

Forsøk med varmebehandling av kreft har vært foretatt i flere tusen år, og har etter hvert fått en grundig vitenskapelig basis. Enkelte nordiske forskningssentre som Århus og Bergen har gjort forskning på hypertermibehandling som har fått internasjonal anerkjennelse. Det gjenstår i midlertid mye klinisk utprøvning før metoden kan tas i generell bruk. Hypertermibehandling ser først og fremst ut til å forbedre effekten av strålebehandling og/eller cellegift.

Virkningsmekanisme

Hypertermibehandling gir større skade på kreftcellene enn på friske celler. Dette kan forklares av flere ting:

  • varmereguleringen i svulsten er dårligere, blant annet på grunn av langsommere gjennomstrømning av blod og lymfe i svulsten
  • kreftceller har dårligere evne til å reparere skader forårsaket av varme

Dessuten ser det ut til at hypertermibehandling øker skaden av stråling og enkelte cellegifter. Dette er blant annet fordi kreftcellenes evne til å reparere seg blir mer påvirket enn det friske vevet.

Vevet oppvarmes ved mikrobølgeutstyr, men oppsettet er meget komplisert og krever nøye overvåking for å oppnå jevn og kontrollerbar oppvarming av dyptsittende svulster.

En spesiell form for hypertermibehandling er å varme opp blodet med hjerte-lunge-maskin og sende dette blodet til en arm eller et bein. Dette har blitt forsøkt ved føflekkreft med spredning samt enkelte andre kreftformer. Kombinert med cellegift eller interleukin har dette gitt god effekt hos noen pasienter.

Ved hypertemibehandling av hele kroppen ønsker man å øke effekten av cellegift. Denne behandlingsformen blir ikke gitt samtidig med stråleterapi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg