ikte

Artikkelstart

Ikter er flatormer med løvbladlignende form. De er noen millimeter eller centimeter lange, og kan gi sykdom hos både mennesker og dyr. Livssyklusen er som regel komplisert, med larvestadier i en eller flere mellomverter.

De iktene som er viktigst for mennesker, hører til slekten Schistosoma, og forårsaker schistosomiasis (bilharziose). Schistosomiasis er en utbredt sykdom i Afrika, og finnes også i områder av Asia og i Brasil. Når det gjelder andre ikter, inndeler man dem ofte etter deres viktigste målorgan: leverikter, lungeikter og tarmikter. Noen av disse iktene forårsaker store sykdomsproblemer, og i Øst-Asia er for eksempel millioner av mennesker infisert med den kinesiske leverikten.

Til Norge kommer hvert år noen pasienter som har pådratt seg infeksjon med schistosomamark, mens man nokså sjelden ser pasienter med andre iktesykdommer.

Behandling

Det finnes gode medisiner mot de fleste ikter, men i endemiske områder er reinfeksjon et problem, og skal man få bukt med problemene, må mer langvarige og omfattende tiltak til.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg