Infantil autisme, betegnelse for en gjennomgripende utviklingsforstyrrelse hos barn kjennetegnet ved svikt i kontaktevne, forstyrret språkutvikling og ritualistisk og tvangspreget atferd. Tidligere kalt barnepsykose.

Hyppigheten anslås til omkring fem pr. 10 000 barn. Gutter rammes fire til fem ganger så hyppig som jenter. Tilstanden viser seg før to og et halvt års alder.

Infantil autisme skyldes ikke mødres egenskaper eller feilaktig oppdragelse, slik en del fagfolk hevdet for noen tiår siden. Lik forekomst av infantil autisme på tvers av kulturer og folkeslag så vel som resultater av tvillingundersøkelser taler for at sykdommen primært skyldes biologiske forhold. Det samme gjør en påvist sammenheng mellom medfødte virusinfeksjoner, skader i fosterlivet og sykdommen. Ved infantil autisme kan det hos flertallet påvises strukturelle eller funksjonelle forandringer i hjernens funksjon.

Mange pasienter vil vise stereotype bevegelser av hånd og fingrer, kort oppmerksomhetsspenn, ulike grader av selvødeleggende atferd og forsinket kontroll med renslighet.

Infantil autisme opptrer uavhengig av intelligens, og den teoretisk-praktiske intelligensen varierer fra dyp psykisk utviklingshemning til IQ>140. Forløpet kan variere gjennom barne- og ungdomsårene. Kombinasjonen av høy intelligens og infantil autisme kan medføre at diagnosen oversees, med feilaktig behandling som en følge.

Behandlingen vil i hovedsak være tverrfaglig med sterke pedagogiske innslag (psykoedukativ) etter de samme retningslinjer som gjelder for funksjonshemmede og deres familier i sin alminnelighet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.