johannesurt av . CC0 1.0

johannesurt

Johannesurt.
johannesurt av /NIBIO Norsk institutt for bioøkonomi, Artsdatabanken. CC BY 3.0

Johannesurt er en flerårig urt i perikumfamilien, som i folkemedisin har blitt brukt som universallegemiddel, og i behandling av blant annet betennelser og sår, samt nedstemthet og andre psykiske lidelser.

Faktaboks

Også kjent som

Hypericum perforatum

prikkperikum

St. John's wort

I Norge selges johannesurt på apotek som et naturlegemiddel til bruk mot mild nedstemthet.

Bruksområder

Johannesurt har blitt brukt i folkemedisinen først og fremst mot betennelser, behandling av sår, men også diaré, nedkjøling, nervesmerter og psykiske plager. Enkelte kontrollerte forskningstudier viser en effekt av johannesurt i behanding av somatoforme lidelser (tilstander som minner om organiske lidelser, men uten påviselig organisk årsak). Johannesurt selges på apotek til bruk mot mild nedstemthet.

Studier av johannesurt til bruk mot symptomer ved menopause, i behandling av ADHD, irritabel tarm-syndrom eller nikotinavhengighet, har gitt enten usikre eller negative resultater.

Bivirkninger

Ved kortvarig bruk (seks til åtte uker) er det rapportert få og milde bivirkninger av johannesurt. Mageplager, allergiske reaksjoner, tretthet og uro er de vanligste rapporterte bivirkningene. Det er kjent at johannesurt også øker følsomheten for UV-stråling, men slike bivirkninger er ikke sett ved bruk av anbefalte doser. Personer med lys hud anbefales likevel å beskytte seg ved sterk stråling.

Interaksjoner

En utfordring ved behandling med johannesurt er såkalte interaksjoner, altså at dette middelet kan påvirke effekten av andre legemidler, urter eller kosttilskudd. En slik påvirkning kan føre til at andre stoffer brytes ned raskere i kroppen, og dermed gir en terapisvikt, for eksempel p-piller og warfarin. Johannesurt kan også føre til at andre stoffer brytes ned langsommere, noe som kan resultere i overdosering. Det betyr at effekten av andre legemidler bør overvåkes både ved oppstart og avsluttet behandling med johannesurt.

Det finnes lite dokumentasjon for bruk av johannesurt hos gravide, ammende og barn. Derfor frarådes dette.

I Frankrike er produkter inneholdende johannesurt forbudt på grunn av interaksjonsfare med andre legemidler.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg