Store norske leksikon

johannesurt

johannesurt

Cbaile19. CC0 1.0

Johannesurt er en flerårig urt i perikumfamilien, som i folkemedisin har blitt brukt som universallegemiddel, og i behandling av blant annet betennelser og sår, samt nedstemthet og andre psykiske lidelser.

I Norge selges johannesurt på apotek som et naturlegemiddel til bruk mot mild nedstemthet.

Johannesurt har blitt brukt i folkemedisinen først og fremst mot betennelser, behandling av sår, men også diaré, nedkjøling, nervesmerter og psykiske plager. Enkelte kontrollerte forskningstudier viser en effekt av johannesurt i behanding av somatoforme lidelser (tilstander som minner om organiske lidelser, men uten påviselig organisk årsak). Johannesurt selges på apotek til bruk mot mild nedstemthet.

Studier av johannesurt til bruk mot symptomer ved menopause, i behandling av ADHD, irritabel tarm-syndrom eller nikotinavhengighet, har gitt enten usikre eller negative resultater.

Ved kortvarig bruk (seks til åtte uker) er det rapportert få og milde bivirkninger av johannesurt. Mageplager, allergiske reaksjoner, tretthet og uro er de vanligste rapporterte bivirkningene. Det er kjent at johannesurt også øker følsomheten for UV-stråling, men slike bivirkninger er ikke sett ved bruk av anbefalte doser. Personer med lys hud anbefales likevel å beskytte seg ved sterk stråling.

En utfordring ved behandling med johannesurt er såkalte interaksjoner, altså at dette middelet kan påvirke effekten av andre legemidler, urter eller kosttilskudd. En slik påvirkning kan føre til at andre stoffer brytes ned raskere i kroppen, og dermed gir en terapisvikt, for eksempel p-piller og warfarin. Johannesurt kan også føre til at andre stoffer brytes ned langsommere, noe som kan resultere i overdosering. Det betyr at effekten av andre legemidler bør overvåkes både ved oppstart og avsluttet behandling med johannesurt.

Det finnes lite dokumentasjon for bruk av johannesurt hos gravide, ammende og barn. Derfor frarådes dette.

I Frankrike er produkter inneholdende johannesurt forbudt på grunn av interaksjonsfare med andre legemidler.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.