Karbamid er et eldre navn på den kjemiske forbindelsen urea. Man bruker urea når man snakker om den kjemiske substansen, og karbamid når den brukes som legemiddel.

Faktaboks

Uttale
karbamˈid
Etymologi
av karbon og amid

Urea er et nedbrytningsprodukt av proteiner og andre nitrogenholdige forbindelser fra stoffskiftet hos mennesker og andre pattedyr. Karbamid brukes ved behandling av en rekke hudsykdommer, men også som gjødsel innen landbruk og er et utgangsstoff innen kjemisk industri.

  • Les mer om de kjemiske aspektene ved karbamid i artikkelen urea.

Medisinsk bruk

Karbamid har en fuktighetsbevarende, mykgjørende og hudbeskyttende effekt. På grunn av disse egenskapene benyttes karbamid i preparater tilegnet bruk på huden (topikale preparater) mot enkelte hudsykdommer, for eksempel tørr hud (xerosis), atopisk eksem (atopisk dermatitt) og psoriasis.

Karbamid i konsentrasjoner på opptil 10 prosent har en fuktighetsgivende effekt. Den fuktighetsgivende effekten skyldes karbamids evne til å binde vann, og dermed redusere fordampingen av vann fra huden.

Ved konsentrasjoner over 10 prosent er karbamid mykgjørende (keratolytisk). Den mykgjørende effekten kan forklares ved delvis nedbrytning av proteinet keratin, som finnes i det ytre laget av overhuden (stratum corneum). I nærvær av karbamid, spaltes hydrogenbindinger i keratinet. Dette fører til at proteinet mister sin tredimensjonale struktur (se denaturering av proteiner), og evne til å holde overhudsceller sammen. Denne mykgjørende effekten benyttes ved behandling av tilstander med tykk overhud (hyperkeratose), slik som psoriasis og ikytose.

Preparater

Til medisinsk bruk forekommer karbamid som kremer, lotioner, salver, geler, lakk og skum, og med forskjellige konsentrasjoner. I Norge selges karbamid som hudkrem med handelsnavnene Canoderm, Canomini, Karbamid Evolan og Karbamid NAF. Karbamidkonsentrasjonen i karbamidpreparatene i Norge er enten 5 eller 20 prosent, med unntak av Canomini, som har 2 prosent karbamid. Disse preparatene er ikke reseptbelagte, og kan kjøpes på apoteket.

Bivirkninger

Bruk av karbamidpreparater kan gi rødhet, svie og forbigående varmefølelse i huden på det påførte området.

Forsiktighetsregler

Karbamid kan gi irritasjon i øyne, ører og nese, samt på slimhinner og i åpne sår. Bruk av karbamid frarådes derfor i disse områdene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg