Karbonsyreanhydrasehemmere er legemidler som hemmer enzymet karbonsyreanhydrase. Karbonsyreanhydrasehemmere brukes i behandling av grønn stær, og i forebygging og behandling av høydesyke.

Virkningsmekanisme

Enzymet karbonsyreanhydrase katalyserer omdannelsen av karbondioksid og vann til karbonsyre. Hemning av enzymet reduserer produksjon av kammervann i øyene, øker utskillelsen av natrium og bikarbonat i nyrene, reduserer utskillelsen av hydrogenioner i nyrene, og fremkaller derved også metabolsk acidose.

Preparater

Acetazolamid var lenge det eneste registrerte legemiddelet i denne gruppen, men nå finnes acetazolamid og methazolamid som tabletter, og brinzolamid og dorzolamid som øyedråper.

Acetazolamid var det første vanndrivende legemidlet som var effektivt i tablettform, og var forløperen for tiazidene. Virkningen på saltutskillelse i nyrene var imidlertid kortvarig og ble borte når den metabolske acidosen utviklet seg, og ingen av midlene brukes nå til dette.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg